Diet For Thyroid Body Type

That is why when some illness comes up food is one way of rebalancing the alteration that happened. This treatment is called therapeutic diet. Let us get to know more about it with this article presented by All For One Home Health.

The main principle of therapeutic diet is that the kinds and amounts of food we take in is monitored and manipulated to help us feel better. There are many types of therapeutic diets which apply to various diseases or alterations. Each has its own purpose and goal. All For One Home Health provides services in assisting patients at home in complying with therapeutic diet.

  • Clear Liquid Diet This type of diet provides hydration to patients who are restricted to take in solid foods. Liquids allowed include water, popsicles, gelatin, soda, coffee, tea, fat-free broth.
  • Full Liquid Diet The purpose of this is to provide temporary nutrition to patients who cannot tolerate solid foods yet. Common scenario is when the patient just came from surgery. Patient can now drink milk, fruit juices and others.
  • Soft Diet This type of diet is prescribed to patients who have gastrointestinal problems or those who cannot digest food properly. Foods allowed include mashed potatoes, noodles, and other soft foods.
  • Bland Diet This type of diet is commonly prescribed to patients with ulcer. Bland diet includes foods which are not too irritating to the stomach lining to promote healing of ulcers. Foods allowed are cereals, soups, potatoes, milk and others.
  • Low-Residue Diet Foods included in this diet are sugar, salt, meat, egg, fat, milk, and other low fiber foods. The purpose of this diet is to reduce fiber to help treat patients with colon problems.
  • High-Fiber Diet A high-fiber diet helps patients digest food easily and provide water in the colon. It prevents trauma of the colons linings. High-fiber foods include whole grains, raw fruits, and vegetables.
  • Sodium Restricted Diet Lower sodium in the body means lower blood pressure. This helps treat patients with cardiovascular diseases. Also, patients with kidney problems are prescribed with this diet. Foods allowed are natural foods or those with no artificial ingredients.
  • Gluten-free Diet This diet is prescribed to patients with malabsorption problems such as celiac disease. Gluten is a kind of protein found in wheat. Foods which cannot be taken are wheat, barley, rye, oats and the likes.
  • Lactose-free Diet This diet is prescribed to patients or healthy people who are lactose-intolerant. Lactose foods like milk and cheese cannot be metabolized by their bodies. Anything dairy is not allowed.
  • Low Cholesterol Diet This type of diet lowers the cholesterol levels in the body to decrease possibility of fatty blockages in arteries. Foods that can be taken in are lean meats, fish, fruits, vegetables, and low-fat milk.
  • Low Purine Diet This diet is prescribed to patients with gout or uric acid kidney stones. Foods with purine help produce uric stones which are not good for our body. Foods allowed are green leafy vegetables, cheese, cereals, and eggs.

These are the most common types of therapeutic diets. Careful compliance is needed to achieve the results that these diets intend. You can visit All For One Home Health to know more about therapeutic diet services which is lead by a quality healthcare provider, Andy Schott.

Frequently Asked Questions

  1. QUESTION:
    My body type and nutrition?
    I wanna know what is the best nutritional diet for me. I am very skinny with the Thyroid type body. (Long legs and arms, high metabolism) I wanna gain weight and have tried almost everything. I’ve been lifting weights and took like two days off and it seems like I went back to my skinny old self again. I just dont know what to do. What kind of foods should I eat?
    Katie you’re not fat hun. But thank you very much

    • ANSWER:
      if you go to www.mypyrimid.com you go to my meal plan and u fill out a bunch of questions and it will give you the amount of food you are suppose to eat each day i hope this helps you!

  2. QUESTION:
    how long does it take for your body to recover after going on a gluten-free diet?
    I believe that I have many symptoms of celiac’s disease. It is prelevant in my immediate family also. My mother, grandmother/father and uncles are all type 1 diabetics. My grandmother/father both died, probably from undiagonised celiac’s disease. My grandmother had thyroid problems and other problems. thanks for your input. I appreciate it very much!

    • ANSWER:
      Depends upon the severity, but if you are following a strict diet including safe use of non-contaminated cooking equipment than I might suggest you could expect to see fine internal repair after about one year. Most certainly you’ll notice improvements long before that though, I’d say you’ll notice a satisfactory and gradual change after removing gluten from your diet.

  3. QUESTION:
    Why I don’t have a good breast size?(and healthy issues)?
    Since I was a teenager my mom had always said to me I wasn’t eating right to get a balanced hourglass figure. She thinks pear shape is “wrong”.(she has a thyroid body type) I couldn’t stop eating sweets for a while and I was feeling tired most of the time. After 16 I lost much weight by doing Atkins diet and I nearly lost the most of my bust. Now I’ve realized I cannot change my shape. Even if I don’t eat anything and exercise i have bigger hips. My mom is still disappointed..The problem is that the last year I have stomach problems,digestive system problems, serious headaches and dizziness, feel cold, cannot eat dairy food, and sometimes i cannot breath (like astma) What can I do?
    thanks

    • ANSWER:
      eat normally and work out in gym

  4. QUESTION:
    I have a healthy thyroid but the pound wont come off. What am I doing wrong?
    Hey guys like most people in the U.S. I’ve always struggled with my weight. As child I was pump with massive amounts of Asthma and Bronchial medication that had a lot of hormones and Steroids that always keep-ed me at a much larger size that the children around me. When I reached my teenage years I became anorexic and it was the only time my body lost a lot weight (50 lbs in two months), but my body was never the same. But once again I ballooned out until I did the Atkins diet (the right way) and lost a lot weight. Again I just ballooned back up.

    In 2006 I got sick of being so big ( I’m 5’8″ and 280lbs) and did it all over again, but this time I did the slow and steady. Doing the life changing effort of eating right, exercising, food portioning, lots of water, the work, but yet once I lost about 50 pounds it’s been an uphill battle since then. Since then my body has been bouncing between 210 and 230 and it’s not getting any better. I went to the doctor an got my thyroid check and it turns out that it was normal. At this point I don’t know what else to do.

    I done the eat to small meals all day and I gained more weight. I’ve varied my work out plan, and i exercises 5 times a week for 1-2 hours a day ( mainly long endurance power walks, and small lifting) I can’t run.. i really hurts my damage knees :-(. I’ve done the “fiber 35 diet”, the “Atkins Diet” the “Blood Type diet”, and the “2 Day Diet Pills” nothing.

    I’m not sure what else to do. So far the only thing that I’ve been able to do to keep my weight in check is weight my self every day. Literally. I have a steady sleeping schedule, no high blood pressure, no high cholesterol, and been trying to keep my life as low stress as possible. I’m open to suggesting because at this point the doctors just keep telling me that I’m healthy just over weight. Wow thanks for the news flash doc… thanks

    • ANSWER:
      Even though lab tests show thyroid as normal, you may have thyroid problems. I’d suggest you do the Barnes basal temperature test. My lab test always come up “normal” even though I had severe hypothyroid symptoms.

      I’ve been doing Atkins for 6 years. I lost 50# quickly & then was stuck for years, when I started thyroid treatment with Armour, I started losing 30# year without trying. I had given up on losing weight & my carb levels were low enough to keep me from gaining weight but I couldn’t imagine losing weight on such high levels, but I did.

      I highly recommend Atkins for the health benefits alone, losing weight is just a nice side bonus. It’s the only way I know to keep my appetite under control. I am disabled & can barely move. I don’t mind not losing weight, I just couldn’t deal with gaining weight.

      The Barnes basal temperature test is a simple, do-it-yourself test that you can do at home. It is accurate and requires nothing more than an oral thermometer. Here’s what you do:

      At bedtime shake down a mercury thermometer to 94 degrees Fahrenheit and place it on the nightstand, within easy reach. Do not use a digital thermometer for taking your temperature because they are not as accurate. When you wake up in the morning, make sure you stay in bed quietly and take the thermometer and place it securely under your armpit. (The most accurate way of checking the body’s metabolic rate is with the axillary (meaning under the arm) temperature.) Hold it in place for 10 minutes and then write down what the thermometer reads. During the 10 minutes you’re waiting, take your pulse for one full minute and record what this result is also.

      Do this exact procedure each morning for several weeks. Make sure you do not get up to go to the bathroom or anything else. It must be done before you have any activity. You must be in bed for a minimum of two hours before reading your temperature and the reading will not be accurate if you move around or get up. Do not use an electric blanket or other electrical devices in your bed. Do not sleep on a waterbed to perform this test. A waterbed will elevate your temperature artificially.

      It has also been found that a woman’s body temperature varies with the different phases of her menstrual cycle. The second and third days of her menstrual cycle are when the most accurate/reliable temperature can be found. Therefore, it is recommended that you make note on your records with red pen on the days you were menstruating and make sure you perform your test during this week.

      If your basal temperature consistently runs below 97.8 or your pulse runs below 65, you may have hypothyroidism. Take your results to a competent health care provider who is knowledgeable with the Barnes basal technique and discuss your findings and treatment options with them. Once again, this won’t be your typical general practitioner. You’ll need to look for a doctor of environmental medicine, a doctor of orthomolecular medicine or a naturopathic doctor at the American Holistic Medical Association, the American Academy of Environmental Medicine, the American Association of Naturopathic Physicians, American Holistic Health Association or www.orthomolecular.org.

      Hypothyroidism treatment with a natural thyroid preparation, available only from your physician, rather than a synthetic drug is the best treatment for most people with hypothyroidism

  5. QUESTION:
    Could i have a thyroid problem?
    I’ve had high blood sugar since i got out of the hospital two weeks ago for a kidney infection. My numbers started in the low-mid 200′s and once they started me on amoxicillin (875 mg dosage) and i changed my diet the numbers lowered dramatically to this 150′s and lower. I had several tests done and such as m A1c (6.5% and 6.2%), my c-peptide (1.6%), my GAD antibody (.712), and my oral blood glucose (110, 236, 279, 106). We saw two different endocronlogists and they both looked at my results and wanted to put me on insulin immediately. Since my body is still efficently producing insulin im on a very low dosage of insulin. I take 2 untis of levemir at night and thats it. They tried me on Novalog 2 units in the morning but it made my blood suagr crash to 65 so they took me off of that. Now i saw a nutritionist today and she was looking over all of my results as well and started to question them. My results showed that i was anemic and that my thyroid count was off, both of these things were never mentioned to me by my endocronologists. Then she took my blood pressure which showed my pulse to be normal but my pressure was low at 95/60. She then asked if we had a history of thyroid problems and it turns out every woman on my moms side has a thyroid disease. I just got off the amoxocillin yesterday so my doctor is reccomending we wait a week and then do a whole new set of tests to look for thyroid, blood glucose, and anemia. She said that if i have a thyroid disease that it could be the cause of all of this, is she right? My symptoms are: very tired, cold alot, brittle fingernails and hair, low blood pressure, and a little high blood sugar. I’ve also recentely lost 6 pounds unexplainably. Is this a type of thyroid disease? Or does it sound more like diabetes?

    Any advice would be great, thanks!

    • ANSWER:
      Go to your doctor, people are not qualified on yahoo answers to be giving you a diagnosis

  6. QUESTION:
    Which of the following is NOT a function of bones?
    Which of the following is NOT a function of bones?
    To protect organs
    To allow us to stand
    To provide places of attachment for muscles
    To help transport blood

    2: Which of the following is a difference between bone and cartilage?
    Bones are more flexible than cartilage.
    Bones are harder than cartilage.
    Bones are larger than cartilage.
    Bones heal more completely than cartilage.

    3: All muscles pull rather than push. How, then, is it possible for you to push a table or a chair across a room?
    Because muscles are strong
    Because muscles are arranged in opposed groups
    Because muscles contract in different directions
    Because muscle fiber has many different layers

    4: How does heart muscle tissue resemble voluntary muscle tissue?
    Because the heart has cross-striations
    Because the muscle tissues have one nucleus
    Because we can control our heart beat
    Because the heart is made of smooth muscle tissue

    5: What is a function of plasma?
    To allow blood cells to flow throughout the body
    To bring food to cells of body tissue
    To help fight disease
    To carry hemoglobin to muscle groups

    6: What is one way the blood is adapted to resist the invasion of micro-organisms?
    By carrying hemoglobin to all parts of the body
    By creating lymph out of plasma
    Through white corpuscles
    The blood does not resist invasion, other organs filter blood to remove micro-organisms

    7: Describe the pattern of blood flow through the heart, body, and lungs.
    Blood passes through the left ventricle of the heart to the arteries, through the muscles, into the veins, into the right ventricle of the heart, into the lungs, back into the left ventricle, and begins again
    Blood passes through the lungs to collect oxygen, into the right ventricle, into the veins, into the left ventricle, and into the arteries which lead to the lungs for replenishing the oxygen supply
    Blood passes from the left ventricle to the veins, through the muscles, to the arteries, to the lungs, into the right ventricle of the heart to begin again
    Blood passes from the right ventricle of the heart to the lungs, through the arteries, through the muscles, and back to the lungs through the veins

    8: Distinguish between an artery and a vein.
    An artery is carries much more blood than veins, which branch off of arteries
    Arteries carry oxygen-rich blood to muscle tissue; veins return blood with waste be replenished with oxygen
    Veins carry oxygen-rich blood to muscle tissue; arteries return blood with waste be replenished with oxygen
    A vein carries much more blood than arteries, which branch off of veins

    9: What is meant by “blood type”?
    The kind of cells that make up blood, varying with the ratio of red to white blood cells
    Hemophiliacs have a different blood type than healthy people, which is why their blood does not clot normally
    A classification of blood based on inherited differences on the surface of red blood cells
    A classification of blood based on inherited differences in the chemical compounds that bond to create blood

    10: How is the action of a hormone similar to that of a nerve?
    Because they both bring about responses
    Because they are both delivered through the blood system
    Because they are both issued from parts of the brain
    Because they are both essential in puberty

    11: What is diabetes and how is it treated?
    The pancreas does not supply enough insulin and excessive amounts of sugar collect in the blood. It is treated by controlling diet and injecting extra insulin into the blood.
    The thyroid gland is overactive and can cause weight-loss, irritability, and protrusion of the eyes. It is controlled through various medical procedures to reduce levels of thyroxin.
    The pancreas produces too much insulin and breaks down the sugar in the blood too fast. It is treated by controlled diet and injecting insulin-suppressors into the blood.
    The thyroid gland is under-active and people tend to become obese and slow in reactions. It is controlled by diet and injections of thyroxin.

    • ANSWER:
      1. transport blood
      2. bones are harder
      3. arranged in opposing groups
      4. smooth muscle tissue?
      5. blood cell flow
      6. white corpuscles
      7. Blood passes through the left ventricle of the heart to the arteries….
      8. Arteries to muscle tissue; veins return blood to heart
      9. A classification of blood based on inherited differences on the surface of red blood cells
      10. Because they both bring about responses
      11. The pancreas does not supply enough insulin and excessive amounts of sugar collect in the blood. It is treated by controlling diet and injecting extra insulin into the blood.

  7. QUESTION:
    Can’t keep from gaining fat, thyroid problem?
    I know I have a lot to explain, but please read everything.

    I’m really having trouble with not gaining fat after I eat more. To give you an idea of why I’m concerned, I’m 19 years old, and at my peak condition 140 lbs and maybe between 11-13% body fat. I’m only about 5’7 or 5’8, and I’m decently muscular. I work out 6-7 days a week (In addition to 2 days of lacrosse practice), and I know, I need to rest more, but it seems like the only way to keep the fat off. My workout consists of about 30 minutes of max interval training, and 30 minutes to an hour of weight lifting. When I eat more than 2700-3000 calories in a day I begin to gain fat around my midsection. My abbs disappear but my arms and legs stay really lean, unless I binge and really let myself go. And it’s really hard not to eat more because I’m always really hungry. The fat that I gain isn’t permanent and is much easier to lose, but It still takes about a week for me to get back to my physique after a couple days of eating more. When I was in high school I could eat whatever I wanted and would never get fatter, I wasn’t in the shape I’m in now, but I was still in pretty good shape. I worked out about 4-5 days a week but I didn’t know nearly as much as I do now and the workouts I was doing were much inferior to the ones I do now. I was also a little less muscular, so I burned less calories. And I ate a lot, so much it would amaze you, snacks, sweets, and fast food. I’ve also always had a good metabolism, but in reality, metabolism doesn’t play as much as a role in burning calories as most people think. Considering all this and that the average person consumes 4000 calories a day and doesn’t know a lot about fitness, there has to be something wrong with me.

    Here is some additional information that may be helpful to know. When I first started trying to get in really good shape, I started on a south beach diet, which is basically a diet of only meat and vegetables, no carbs or sugar. It worked pretty well and I would see results quickly. I started in the summer of 2010 and went on and off the diet, about every two weeks or so, for the entirety of my freshman year in college. I had to reintroduce carbs into my diet slowly or else I would gain fat if I ate to many carbs, similarly to the problem I have now. At the beginning of this summer I decided to do a really tough workout program called insanity. The type of workouts I did during insanity were very similar to the ones I do now, and they worked incredibly well. For the first four weeks of insanity I was in a period of adjusting to eating more carbs, but I more or less ate what I wanted, and of course I ate a lot. I was still seeing results even though I was pigging out on Chick-fila-a and snacking during the day. Then one day I suddenly started having the problem that I am having now, no matter how hard I worked out I couldn’t eat the way I wanted to without getting fatter. I had no idea what was going on, so I decided to follow the insanity nutrition guide for the rest of the summer. The insanity guide had me eating a lot less, around 2000-2500 calories a day. I ate 5 smaller meals that consisted of some type of protein and some kind of carbohydrate. I maintained my physique for the rest of the summer, but ran into the same problems when I went back to school and started to eat more regularly. I figured it must be me and that it could be a thyroid problem. In addition to weight problems I feel lethargic a lot, and pretty much keep going just based off of will power. I’ve found thyroid problems are also pretty common, and can equally affect anyone at anytime.

    So I was wondering if anyone might have some insight into my problem, someone who has had the same problems, maybe even an endocrinologist, or some other type of MD. Could it be something else, and how would I go about fixing it?

    • ANSWER:

  8. QUESTION:
    hormonal imbalance caused by diet pills, which caused hair loss & weakness?
    I’m 24 and do to Lean System 7 diet pills I took almost 5 yrs ago had cause my hair to become very weak. I took the pills for a yr. When I noticed the change I stopped taking them and went to my Dr. Blood tests proved that the pills speed up my thyroid & metabolism so much that that is what was causing my hair to fall out and break. But my problem is, I’ve been off the pills for almost 5 yrs and my hair is still weak & breaking. I don’t now what type of dr I should see about it. Do I see some one about my hormones or about my hair? My hair use to be VERY VERY thick w/ alot of body to it. Now it total opposite! I just want to now why my hair is still weak. I now I may never get my old hair back do to cell damage, but I want to know whats going on w/ my blood/hormones/hair folicales & am terrified to see just any dr about it because I don’t want anything over looked. I want to have some knowledge before hand & am having trouble sereaching it on the web. If any one has any info PLEASE!

    • ANSWER:
      call the company or see a hormonal dr.

  9. QUESTION:
    What type of doctor do I need to see?
    Can you help me decide what type of doctor I need to go see? I have a long medical history for this problem, but I will summarize it.

    June 2008 – I had 45 days where I think I might ruined my life. (I had 45 days vacation. I went to Argentina, I drank every single days until I threw up. It was nothing but drinking. I had sex with a prostitute, but I used protection (not sure if this caused the problems). One day I kept lifting 100lb sacks of cow poo while I was helping my dad in his ranch. I think I might had injured my back. I was kind of drunk, I don’t remember.) I’m pretty sure I could had drank altered alcohol). I’ve had CT scans done of my lower back, ultra sounds, colonoscopy, but the doctors don’t find anything).

    July 2008 – I started having pain on my tailbone when I sat for too long, and I got a lot of bloating, and abdominal cramps. went to the doctor and he said it was a cyst most likely, he said to wait a few months for it to go away

    October 2008 – I lost my sex drive completely, and was tired all the time. went to doctor and he checked thyroid, testosterone. all good

    February 2009 – the bloating and pain in my abdomen got worse. I started having pain in my lower back too. went to doctor, he said I was lactose intolerant

    March 2009 – after removing diary from my diet, the bloating and cramping didn’t go away. went back to the doctor. he said most likely I had chlamydia, so he treated with doxycyclin. He refused to perform std tests so I went to the std clinic and everything was negative for hiv, gonorrhea, clymidia, syphillis. my partner also tested negative.

    May 2009 – i go back to the doctor, now he says there’s nothing wrong with me and that I have a mental problem. so i stop seeing him for a while

    November 2009 – I start getting clear rectal discharge and the pain on my lower back is worse. i go to the doctor, he tests for bacteria or parasites. all negative

    January 2010 – i start getting pain in my right testicle. I go to std clinic and they said I have gonorrhea. my partner tests negative for std’s. i’ve only have been having sex with her for the past 18 months. they give me vantin 400milligrams. rectal discharge stops the next day. pain in my testicle becomes worse. I go to the doctor and he performs std testing. all negative. however he says i have a prostate infection. he treats with cipro for 50 days. i don’t know if i really had gonorrhea. if so that means i was with it for around 18 months and I had no symptoms like penile discharge or burning while urinating. i’m not sure if it was a false positive. otherwise my gf would had tested positive too. we had been having unprotected sex. maybe it was only a urinary tract infection.

    March 2010 – after being treated with cipro I start getting pain in all my joints, knees, ankles, shoulders, hip, everywhere. i go to the doctor, he tests for a bunch of things including hepatitis. all negative. i have three doctors in the room just looking at me wondering if i’m making this up.

    June 2010. i go back to the doctor complaining about pain in my joints and increased rectal discharge. he orders tons of blood work and there’s nothing abnormal.

    July 2010 – i get a new job far from home so i’m driving 2 hours each way. the pain on my back gets 50 times worse. i go to the chiropractor. he takes x-rays and says i have scholeosis. my spine is curved. he does massages for 2 months but it doesnt help

    August 2010 – i go to my doctor and tell him that my back pain is unbearable. he says it might be normal because i sit at work all day. he sends me to physical therapy. it seems to help a bit, but i still feel really bad.

    December 2010 – I feel like my whole body is collapsing, i just feel like my bones are about to fall out of place. my joints cracks with every movement i make. they hurt all day especially when it’s cold. I get tons of clear rectal discharge sometimes combined with feces when i stand up for more than five minutes or when i run or walk for a few minutes. i’ve thought about commiting suicide many times. i can’t stand the pain. my lifestyle has deteriorated so much. it’s not fun to live anymore. i cannot do anything. i can’t play sports, or do other activiites I like.

    I wan to get better. I want to remember the times when I was healthy. It’s not fun to live like this anymore. I would like to give this one last try. I would like to go see a good doctor, but I don’t know what type of doctor I should see. I don’t want to just go see a family doctor, they seem to have no idea what problems I might have.

    Can you guide me in the right direction? Tell me what type of doctor I should go see?

    p.s. I just go tested for STD’s again two weeks ago. Everything is negative.

    • ANSWER:
      1. Start making a list of every symptom, when it occurs, each doctor’s visit with what happened at the visit, and each test ordered along with any abnormal results. Keep all the information organized. When you see a new doctor for the first time, have the receptionist make a copy of everything for them to keep. The next time you see the doctor, have the receptionist make a copy of the NEW added material to your log.

      2. You need a new set of eyes and ears. Find a new primary care doctor. This can be someone trained in internal medicine or family medicine. Have your medical records from your old doctor forwarded to the new doctor BEFORE your first appointment. When scheduling your first appointment, tell the new receptionist that you have a complicated medical history and will need an adequate amount of time to talk to the doctor – no less than 30 minutes, probably more.

      Consider making this doctor a D.O. physician as opposed to an M.D. A D.O. is a fully licensed physician, who can be anything from a family doc to a neurosurgeon, but had additional training in diagnosis and adjustment of the musculoskeletal system (like a chiropractor).

      3. Follow the new physician’s advice on which specialists to see. I think he/she will refer you to a GI specialist and possibly an immunologist and/or an orthopedics doc. I believe you should also see a psychiatrist or psychologist. Not because I think you’re crazy, but because being in pain has clearly affected you mentally and emotionally. The health of your mind is just as important as the health of your body.

      Good luck. Sounds like you’ve had it rough, and I hope they find you a solution.

      PS: Many pain specialists are glorified drug dealers. Sad but true.

  10. QUESTION:
    can someone give me tips on getting a flat stomach and maintaining it (ANSWERS ONLY FROM EXPERIENCE PLEASE)?
    PLEASE ONLY ANSWER THIS QUESTION IF YOU YOURSELF HAVE USED THE TIPS YOU ARE ABOUT TO GIVE ME AND HAVE ACHIEVED RESULTS. I DON’T WAN TO READ ANY ARTICLES. THANK YOU.

    by the way, i should probably give some info about me. im 19, a guy (in case you didnt get that from my name) and i’ve got hyperthyroidism, but my thyroid levels are at normal now, so i’m sort of returning to my previous body type (fat). i used to 200 lbs but i went down to about 130 after a year or so after I was diagnosed. then i started taking medicine for a couple of years, and my thyroid levels decreased, and at the same time, my body fat and weight increased. i never changed my diet or exercise habits in the time in which i lost weight or started gaining weight though. but i continued to gain weight. i started exercising and dieting but i continue to gain weight and now im at 185 and ive got a pretty big belly. i think its because i was fat for most of my life, and i had a pretty slow metabolism. i really want to lose my stomach, because its really the only part of my body that i’m ashamed of. and i’ve got pretty big thighs too.

    anyway, can someone reccommend some exercises and dieting tips i can do to lose my stomach? ive been trying to increase my metabolism by eating smaller meals more frequent, but i havent really seen any results. i should also probably note that i have scoliosis (yes im a very sickly person) and i have trouble doing ab exercises like crunches. my chiropractor says its ok to do them, but i can do less than most people can.

    • ANSWER:
      jogging is an excellent exercise because it let you lose weight
      evenly throughout your whole body. If you want to lose weight in
      specific areas, you should target them with exercises. If they are
      your problem areas, they will be very difficult to tone. You will have
      to work double on them. The best approach is this:
      1. Lower/control your daily calorie intake (control for normal
      weight, lower for overweight).
      2. Run/jog to lower your overall body fat percentage.
      3. Target your problem areas with exercises.
      an excellent exercise, you can do it in front of your TV: sit on a
      stool, and put your toes under something (piece of heavy furniture,
      for example). In your hands hold a little dumbbell. Please, make sure
      that it is not very heavy, start with one kilo, for example, or you
      will damage your back and spine! Slowly move the upper part of your
      body back, until it’s parallel with the ground. Stop for a second and
      move it back to the sitting position. Repeat ten times. Every week add
      to the number of repetitions. You will see the results in a week,
      guaranteed! You will see or feel under the fat – if you have any – six
      pack and muscles. Dumbbells do wonders. Much better than these
      crunches – I came up to three hundreds and there was no results AT
      ALL. With the dumbbells you will see it in a week.

  11. QUESTION:
    Low self esteem.?
    I have some other problems that I want to get over with, some are things that I can’t get rid of but it just adds to the stress. Right, well I think honestly I’m very ugly, and fat but I won’t be one of those people who go on a diet to fit into an american size 0.
    I have two problems, diabetes type 1 and a thyroid disorder. I don’t have enough insulin, therefore I have to inject insulin four times a day to stop my levels going up and damaging my body. Thyroids are to do with growing, and keeping control of your body. I have to take four pills every day, every morning for my whole life. I’m going to college soon, but I havn’t had any friends in two years my friends say I’m stunning/gorgeous and that I need to stop comparing myself to other people but I can’t help it. I’m only 13, I’ve never had a boyfriend irl. And sometimes when I talk to some people my age I don’t act myself, I smile all the time and I feel like I have to say something really polite, how can I get rid of this? thanks
    Also my sister always puts me down.
    If I do anything different with my makeup she goes like “ooh are you wearing makeup?” it makes me feel like an eight year old trying to be grown up. I wish I was my sister though, she’s half japanese and I’m not (different father, same mother) I’m a quarter french. She’s stunning.. and has style and everything shes 21, 22 on september 16th.

    • ANSWER:
      Try to be more confident and find YOU ARE HOW YOU FEEL ABOUT YOURSELF! Loving and accepting ourselves is THE MOST CRITICAL FACTOR in experiencing joy,happiness, and success in life. When you really love yourself and you really love other people, you find that life is really an incredible journey where things flow, and no matter what happens you always find a way to enjoy yourself and you feel fulfilled. You MUST love yourself completely.
      This determines your STANDARDS for what you are willing to accept or settle for. It determines how well you treat your body and your health, how much money you feel you deserve to earn or feel you can make, your belief in whether you can achieve your goals, how much others RESPECT you and how they treat you, and even whether people like you and want to be around you. People love being around confident people. You see, confident people do not feel the need to judge you or tear you down in order to elevate their own self-worth. They radiate a positive energy. You feel safe around them. You need to consistently and confidently take action to move towards your goals, and towards your ultimate destiny. People who lack in confidence often get ‘stuck’. So you see, your entire DESTINY is shaped by your degree of confidence. True self-confidence comes from an absolute sense of certainty deep within, that you are able to handle anything life throws your way. Truly confident people exude calm, control, power, certainty. They care about people, and they make people feel good when they are around them.They never brag – after all, actions speak louder than words. People who brag are just masking their insecurities. People have varying degrees of confidence depending on what activity they are performing. For example, someone might be totally confident in performing a piano concert, or driving a car, but feel totally inadequate at a new job they’ve started, or at flirting with members of the opposite sex. People with Total Self-Confidence, though, have complete belief in themselves. They never ask themselves “Can I really do this? What if this doesn’t work out? Am I good enough to pull it off?” They know that if they really want something, and they are committed to getting it, it will happen. They know that it’s just a question of time until they’ve mastered the skills and knowledge to make whatever they want a reality

  12. QUESTION:
    Hot rox diet pills?
    I took hot rox diet pills only for about 2 weeks, about 2 years ago. I soon after developed hyper thyroidism and heart problems, but my doctor said that the case was the most unique he’s seen because people with thyroid problems have anti-bodies which indicate the disease, and I however did not. I had to get blood pulled once a week, I experienced loss of breath, heart pelvetations. I was put on two different types of medicine, one for my thyroid, the other to slow my heart rate down. Still till this day I suffer from it. I found my old bottle of hot rox today and looked up information on it. I found out that hot rox stimulates the thyroid, and I’m almost certain that this must have been the cause. However, there is nothing written on the bottle indicating that you can develop a thyroid problem. Is there anything I can do about this? I think it’s completely wrong and would hate for others to experience what I went through. Its not the worst disease, but it’s not fun to have either.

    • ANSWER:
      Talk to a pharmacist about this. They will know more about the drug and it’s effects, and if it really has made you ill they will know what proper authorities should be contacted to file your complaint.

  13. QUESTION:
    What to do when your body is producing the bad cholesterol?
    What types of conditions cause your body to overproduce the bad cholesterol LDL, primarily in your liver? My mom, whose 45, was recently diagnosed with hypertension. The last time she saw a doc, her labs mentioned that she had elevated cholesterol, but not extremely high. (I forget what her levels were). As of late, she was suffering from constant fatigue and a little swelling of her ankles, chest pains (but not often) and some pressure on the veins of her neck and head. I took her to a family doc and that is where we found her high BP. Doc ordered a few tests including a cardiac stress test on the treadmill, labs and thyroid exam. He also said to lay off the burgers and french fries.

    When he said this, I stopped him on his tracks. While it is true that most people suffer from elevated LDL because of poor dietary choices, I can attest to the fact that my mother isn’t one of those. My mother, for my lifetime, has always been a picky eater. Never ate out because restaurant food disgusted her and meat was always out of the menu since she is vegetarian. Her everyday menu consisted of generally the same damn meal for over 25 years since she became a U.S. citizen. She’s one of those finicky people that eat the same thing without getting bored, give or take a few items on her plate. For breakfast she eats a piece of toast w/coffee, for lunch a squared grilled sandwich with a slice of swiss cheese, and for dinner a small cup of white rice, white or black beans with a piece of baked salmon or baked egg plant or just plain green salad. No salt, no dressings, nothing except a little vinegar and olive oil. Since young, I can’t remember my mom eating anything else.

    I explained her diet to her doctor and he didn’t place much attention to what I said, I suppose, because on her second visit, he mentioned to lay off the fries again. I had to take her in as a walk-in that day because he failed to give her medication the first visit while he waited for the labs. And her BP was sky-rocketing in the 150′s / 90′s. On this visit, he gave her samples for Benicar HCT once a day as we wait for her labs appointment on the 30th.

    I have a strong inkling that it is safe to rule out the thyroid issue because she has never had a problem with that and there’s never been a history of thyroid in our family. However, there has been an issue of cholesterol on my mother’s side and obesity. My question is, how can my mother, who eats what she eats on a daily basis, cause her to balloon from 125lbs to 157 lbs over 5 years for her 5’0″ stature?

    What could be causing her high blood pressure? Is she sensitive to any existing amount of salt in her foods? Is her cholesterol to blame? How do you stop it if you are already eating modestly?

    Now, they can give you all the medication in the world to fight cholesterol, but how can you permanently and efficiently stop this problem if it is not your diet causing this? Could it be her liver? If so, how do you fight against that? And what is with the non-occasional chest pains? Are those symptoms of a heart attack waiting to happen?

    • ANSWER:
      Hereditary conditions.
      People who have a family history of high cholesterol and blood
      pressure are more likely to develop it.
      Doctors usually start patients on a lower cholesterol diet before
      they decide to give the medications to lower it. This is done
      to see whether the food she takes in (which you said she
      doesn’t) contain alot of cholesterol. If it doesn’t lower with
      the special diet, then a decision of whether this is normal
      for the patient and won’t cause a problem, or it is too high
      and should be lowered with drugs. (like Statins)
      She should write down everything she may eat in the day
      and try to do that for a couple of weeks…then when she
      has the next blood tests, the doctor can see that it isn’t
      coming from that (looking at her list)…should the levels
      stay higher.

      The same is true for high blood pressure. This can come
      from being under alot of stress or kidney problem or
      even a heart circulation problem. It can also be
      hereditary. You can get a blood pressure machine at
      the local drug store and she could take her blood pressure
      more frequently. (Some people’s blood pressure goes higher
      in the doctor office, just because they are there) If the doctor
      thought she was using too much salt (because of leg swelling,
      etc) he would place her on a lower sodium diet and tell her
      how much fluids and sodium she would be allowed per day.
      Sodium is one of the electrolytes that keeps the heart beating
      in rhythm, so this has to be watched closely by blood testing,
      to be sure it stays at a certain level in the blood (should she
      be placed on a lower sodium diet or diuretics).
      [There are different types of blood pressure lowering drugs}

      Checking her thyroid is a good thing, even if she doesn't
      have a family history of it. It sounds like he is trying to see
      if her metabolism is slower due to the thyroid not producing
      enough hormone, Thyroxine, to regulate it well. Having a
      slow metabolism can effect every organ of the body
      and make her tired. She would easily gain weight no
      matter what it is that she ate. The thyroid could also
      have an effect on her cholesterol levels being higher.
      If this is a thyroid problem...then she would be started on
      a replacement of the thyroid hormone (levothyroxine)
      and this would have to be checked by blood tests
      being done until the levels are within normal range and
      stay that way for her.

      It sounds like you have a doctor that is trying his best
      to be sure he covers all bases in fiquring out what may be
      wrong. This can only be done by the testing results he
      may receive.

  14. QUESTION:
    Iridology question - toxins in eyes?
    When I went to see a naturopath a few months ago we did an iridology scan and highlighted how some areas of my body in poor health were reflected in my iris. This included murky-orange patches (toxins) and wobbly line things radiating from it. A healthy person in general should have clear eyes with no orange toxins and the lines radiating from the pupil should be straight and uniform. My eyes are blue and the images taken were similar to this: http://www.knowledgerush.com/wiki_image/9/9e/Iris.eye.225px.jpg

    Among the areas of my body in poor health my naturopath cited possible thyroid problem history in my family, poor liver health (which is probably true by far) and poor digestion (which I know). I can't remember others she may have said as I have lost contact and moved to a new city. I would REALLY like to have "clear eyes" with straight lines and zero toxins. People when judging my eye colour sometimes say 'hazel' or 'greeny-blue' or 'bluey-orange' which is NOT true as my eyes are blue and their perceptions are influenced by the haze of toxins! I also feel paranoid that people with the "clear eyes" I describe judge me as being in poor health because of my eyes. I also have an inkling that perhaps my poor eyesight (short sightedness) could be because the toxins are clouding my view.

    But hey my point is that I want to remove these toxins asap and that I have been following a blood type diet for 3 months and I still have the same if not more toxins. I am only 18 and in my younger days it is fair to say my diet wasn't exactly good but now it is, I supplement as well. Can anybody tell me if toxins actually do go away in time? And maybe fill me in on iridology concepts again?

    • ANSWER:
      Everyone has different radiating lines, known as weaves, which show your genetic constitution (health). There are 5 constitution categories although you will see different names like muslin or honeycomb on various websites. Going with the book my iridologist gave me, it states the 5 contitutions are *Silk *Silk/linen * Linen *Hessian *Net. The strongest constitution is silk and the weakest constitution is net.

      Silk is the strongest tightly woven and very straight, silk/linen is slightly thicker lines spread a bit further apart, linen is not too strong not too weak with more lesions (looks like tear drops) between the fibres, hessian has a weave that is open and has irregular thickness with a petal type appearance and lastly the net which can be likened to a spiders web...check links below for some of these images.

      Constitutions:

      http://www.nzherbal.com/articles/iridology.html

      http://www.weightcontroldoctor.com.au/index.php?page=healthtips&subpage=iridology

      Based on the picture you have given, this is a hessian constitution. It is generally considered that a constitution cannot be changed but watching the before and after video below, you can see the eye constitution has improved to a small degree. A hessian constitution (also known as the daisy petal..as you can see it looks like petals surrounding the pupil) is a weaker constitution therefore you have inherent weaknesses, your metabolic processes will be slower and toxic accumulations are more likely. You also needs to pay a lot of attention to maintaining your nutrient balance.

      If you have spots on your eyes, they are either psora or drug deposits. Psora spots are heavy dark patches...these are inherited. Drug spots however are usually smaller and different in colour. Chemical deposits show up as bright yellow, red, orange and other colours. They are usually small and scattered about. It is very handy to draw up a chart and note all your spots to see if any new spots appear and take photos to watch your progess..if your camera is good enough. :)

      A bright shiny iris indicates good health and a duller iris suggests a sluggish system with a lowered metabolic rate. Colour wise:

      "White means that a part of the body is working hard to stay healthy.
      Yellow-white means that a part of the body is losing when fighting to stay healthy.
      Yellow means that the kidneys are functioning poorly. If the sclera is yellow it means that gallbladder disease may be present.
      Orange means that a pancreas or liver weakness may be present, glucose should be measured, or the body may have an issue metabolizing carbohydrates.
      Red-brown means that deterioration may be occurring.
      Brown means dirty blood and poor liver function.
      Black means that tissue may be dying."

      http://www.brighthub.com/health/alternative-medicine/articles/70005.aspx

      Your vision will not be affected by toxins in the eye. With detoxing, you would benefit greating from pancreatic enzyme supplements from a health food store. A bowel detox and liver detox is also recommended. You can purchase both in capsule form or liquid forms. I personally had a yellow ring around my pupils and i was told i needed to drink more water. The yellow ring is now gone. I'm not sure how long it took to disappear but my last iridology reading showed no yellow in the eye.

      Eye colour change blogs:

      http://goneraw.com/forum/change-eye-colour

      Iridology - before and after:

      http://www.veoh.com/collection/bio-optic#watch%3Dv16020976HCWPH6DH

      Detox:

      http://www.detox.net.au/articles/iridology-cleansing-detox.htm

  15. QUESTION:
    Very long cycle and basal body temps are very low??
    I've been charting for 9 months now. I have irregular cycle lengths, but they are pretty normal in regards to the phases (low temps, then thermal shift and then period when temp drops again). My range is 27-35 days for cycle lengths. This one however has been very long and I have had no thermal shift. I am on day 40 and my temps are lingering below 97 degrees F. About the 96.8-97.1 range still (normal phase one range for me has been high 96-low 97's). I take my temps every morning at the same time. Nothing in my life has changed drastically. Weight is the same, stress level the same, diet the same. Is this just something that happens once in a while? Or is there some underlying condition that is starting to show signs? And what type of doc do I see if I should be getting this checked out? General? Gyno? Fertility specialist? My only thinking so far is either a thyroid problem that isn't showing any other symptoms, or hormone issues. Pregnancy indicated by high temp so ruled out.
    Also I eat a healthy diet and am not under/over weight.
    Healthy meaning low in sat fats. Eat whole grains, mono unsat fats, stuff like that. Had blood work over the summer and they didn't mention anything was off, would that have shown anything relating to thyroid or hormones? I am not anemic. Oh and I am 22.

    • ANSWER:
      I think it's nothing. But if you're worried ask your doctor.

  16. QUESTION:
    Questions about Hypothyroidism?
    Much to my relief I have recently diagnosed myself with Hypothyroidism. The symptoms fit like a glove (5-10 extra pounds I can't shed regardless of diet and exercise, cold ALL THE TIME, fatigue, fogginess...), plus I have quite the family history of people with thyroid issues. I have always know there was something hormone-related wrong with me but have pretty much been nursing or pregnant for the past 5 years so it was really hard to judge the problem. I can't tell you how sure I am this is it. My questions:

    I got my thyroid tested and the results came back normal. I have heard this happens a lot because they only test for a certain type of thyroid hormone, T4's I think. If your body can't convert them to T3's, the T4's are useless? Supposedly this is pretty cutting edge. Who can I go to to ensure I get the right kind of tests, and what exactly do I ask them?

    How can I naturally improve my thyroid health? I already exercise faithfully every day and eat a clean diet, no sugar or processed foods. I have also heard no broccoli, cabbage, cauliflower. Digging a little deeper I read no dairy, limited meat, and much to my chagrin, no peanuts or peanut butter. Is this correct? Oh, also that I should eat a lot of essential fatty acids. Anything else?

    Do symptoms get worse in the winter? I always have to work really hard to keep my weight down, but since November I have gained 6lbs inexplicably, and no matter what I do I can't lose it... I am mortified about this. If winter is worse, what can I do to ease the symptoms?

    Any advice or help would be greatly appreciated!

    • ANSWER:
      Perhaps a kelp tablet (rich in iodine) every day might help.

  17. QUESTION:
    Atkins for recovering anorexic?
    Ok, I am determined to finally conquer anorexia. I have tried to recover several times. I have a nutritionist who recommends a very standard food pyramid "wholesome" type of diet. When I tried to recover I gained a shocking amount of weight shockingly quickly, which of course isn't too big of a surprise because my metabolism is clearly damaged. I stayed on my nutritionist's plan for a year, hoping that her promises that my metabolism would recover and I could healthily try to lose weight, weren't in vain. Well, to her surprise and my despair, when I tried to "healthily lose" I only kept gaining.

    So, I got scared and went back to my anorexic ways. Restricting to under 500 calories a day, running 4 or so miles a day.

    I WANT to increase my calories and live happily at last. I think one of my mistakes in recovery was overeating the carbs (sooooo much fruit a day...) and I strongly suspect something is wrong with my thyroid, I have the majority of symptoms for hypothyroidism but my college won't test for it. So...

    What if I creep my calories up Atkins style? It would take me eating food groups I'd run away screaming from as an anorexic- but all I want is to avoid is a HUGE fast weight gain that will be resistant to future weight loss. I don't want to be scared into restriction again.

    What impact will this low carb, moderate protein and high fat diet have on an anorexic? I know it's all about insulin, but since my body is so starved I'm afraid it will grasp onto all the fat it can and cause an even BIGGER gain.

    Thanks.
    It would not be a "crash diet." I am not looking to lose weight. I am just wondering if keeping my carbs low and gradually increasing them will make me gain less INSTANTANEOUS weight than the last time I ate "sensibly" (according to others) and exercised.

    • ANSWER:
      Hi,

      After reading your question I saw you were interested in optimizing your nutrition [(-:] so I thought I would give you some pointers I have learned the hard way from my own bad ‘uninformed’ choices so you could learn about good advice and bad advice.

      A ‘reference’ diet plan is given below in PS1 that I have found to be the best possible nutrition for me to cure my heart disease problem from too many carbs for too long. It is also the best diet to help with my present health issues – that I know are cholesterol and calcium related because these foods are triggers for me now.

      I used to be an old advocate of Atkins diet before I knew what I now know, so nowadays I do not recommend Atkins high protein and fat diet for long term but would always recommend a “high- nutrition” 96% VEGAN diet replacing most meat with lentils – but many people will not do this. Sooo even though I give a diet plan in PS1 below, let me share a little first to help you understand how losing and gaining weight can best be done to be stronger and healthier for the long term.

      You may already know this but if not let me first explain that keeping to a plan that fights against bad habits that might be on the verge of seriously tearing down your body is sometimes pretty tough – but being fit and strong versus being overweight and/or sickly is all about (1) how many calories you eat versus how many you burn and (2) IF your calories are primarily the BEST QUALITY PROTEINS or primarily junk sugar-carbs.

      Please consider that it is not just how few cabs and fats and how much lean protein you eat in order to become ‘stronger,’ but how many absorbable non-toxic vitamin and minerals are obtained from the protein or fats you would eat.

      For instance, egg whites have 89% protein, but egg whites are similar in its nutrition per calorie as to eating sweet corn that usually has only about 15% protein. So even though the higher protein egg whites ‘look’ good IF ALL you look at is the protein content, it is really not much better for you than sweet corn.

      Not good if you understand that they identified the pellagra problem in the 1930’s south was the result of the high calories and minimal amounts of vitamins and minerals caused by a diet of primarily sweet corn. [See: <> http://en.wikipedia.org/wiki/Pellagra <>] This disease has identical long term health effects as the scurvy and beriberi problems that are also a result of eating too many calories with not enough nutrients. They cured pellagra in dogs by giving them liver and brewers yeast, but the problem with these are the long term effects of cholesterol in the liver and the short term toxic effects of elemental copper in the brewers yeast that is the rust residue from the vats the yeast is grown in.

      A similar lesser nutrition choice would be when eating tenderloin versus spinach. Boiled spinach has about 56% protein to beef tenderloin’s 61% protein, but spinach has almost 700%, or seven times, the vitamin and minerals of tenderloin calorie per calorie. The problem with spinach is that the spinach calories would cost about ten times the cost of beef calories. Spending per day to eat several pounds of spinach may make any animal as strong as an elite triple-crown race horse, but few people can afford to spend that much for their food – so meat protein is what people typically consume. Even so, many longevity experts like Roy L. Walford, M.D. and Joel Fuhrman M. D. encourage their clients to eat 200 calories of leafy greens a day – which ‘might’ cost about per day but it is a small price to pay when considering the strength, longevity, and good health it would promote. Dr. T. Colin Campbell would also agree with this regimen.

      Take a few minutes to understand ‘good’ nutritional advice versus poor advice and I hope you will have learned something from my ‘mistakes’ that will soon help you along your way.

      <><

      My best to you and for your good health,
      A1
      [(-:]

      PS1 – This is my diet plan since I became a 96% VEGAN:
      +
      Your body's fat with no water in it has 9 calories per gram which is about 4091 calories per pound of fat. The number usually used for body fat is 3500 calories which ‘assumes’ 14.4% water in an average person’s fat, but this would depend upon if you ate salty or spicy foods a-lot before you would start a new regimen. Protein is 4 calories per gram whether you eat it or burn it from your own body, so if you burn your own your muscles will never have a-lot of cells that are decades old ‘if’ you stay active. I choose to lose 2 pounds a week of fat by reducing 500 calories a day and adding exercise five times a week. Walking is 80 cal/mile for a 150 pound person and 110 cal/mile for 200 pounds. Also, you will lose a lot of water weight when you eliminate salt and spicy foods, probably about four to five to ten pounds the first two weeks.
      +
      To minimize the meat-cholesterol in my own diet I have seen that the requirements of B12 can only be obtained from eating 6 ounces of beef heart every week for 16% Cholesterol, or 11 oz of beef round steak every week for 11% Cholesterol, or 1 oz of beef liver every week for 4% Cholesterol and never chicken since for B12 it would require a whopping 175 ozs per week and a whopping 201% cholesterol a day. Soo I suppose I am a 96% VEGAN in order to satisfy the USDA’s B12 Recommended Dietary Allowances (RDAs) that ‘they’ recommend be obtained directly from food sources.

      I crock pot for 12 hours ground up beef heart and eat it with lentils and spinach in one meal to improve the foods passage through my gut to the stool and to buffer my digestion/elimination since eating meat alone ‘used_to’ cause reddish stools for me.

      For each 1400 calorie day I eat 100 calories of squeeze drained spinach with a light_sugar_vinaigrette, 600 cals from 15 ozs of organic lentils w/ 100 cals of tomato marinara, or since I might be allergic in my gut to nightshade tomatoes I recently began using onion flake-powder instead of tomatoes, [SEE<>http://www.tomatocasual.com/2008/03/01/tomato-allergies-part-i/#comment-10748 <>], 75 calories of boiled celery, 175 calories of boiled broccoli, 100 calories of sesame seeds, and no_more_than 200 calories of ‘meat’ which is about 4 ozs, and rarely rarely boiled chicken, since chicken has only ~68% the nutrition per calorie of properly grown lentils and only 7% the B12 for the equal calories from beef round steak. Beef heart has ~127% the nutrition per calorie of ‘organically’ grown lentils and organic spinach has ~500%, five times per calorie of lentils.

      Again, I hope this helps you or others to understand good choices.

      A1

      PS2 – I posted ‘my_story’ and why I know what I know at:

  18. QUESTION:
    Very skinny for my age and height?
    I am about 5′ 9″ and weigh around 115 pounds, male, 17 years old.I have been skinny for most of my life and about 2 years ago, i had a rapid growth spurt which was so dramatic that it caused unbelievable horizontal stretch marks across my back. All this really did was increase my body frame but i still haven’t been able to gain weight to fill it out. I was diagnosed with Hashimoto’s thyroiditis in May of this year. They said it was in the early stages so ive been on levothyroxine since then. I still have a few tests before they decide what the proper dosage is. What is odd is that they say Hashimoto’s is associated with Hypothyroidism or underactive thyroid not overactive. Its weird cause my whole life i always thought i had a fast metabolism. Even still i would think it would be easier to gain weight if i was hypothyroidic. I have tried working out this past summer and all it did was stretch my muscles to define them slightly. To me it makes sense because, after all, how can you stretch what isn’t there? It seems no matter what i eat or how i workout, i can’t gain weight or any muscle. My endocrinologist basically only told me to work on my diet and never really gave me much help.My question is, is there any type of diet or exercise plan based of this information that can help? Creatine, protein shakes, anything? Any help would be appreciated

    • ANSWER:
      I think these 5 “mantras” on weight gain could help you:

      1. Eat more calories
      2. Eat the right kinds of food
      3. Do weights
      4. Consume calories that are worthwhile
      5. Eat supplements when natural foods you eat aren’t supplying enough nutrients to your body

      Here’s a detailed guideline on how to gain weight: http://www.perfect-body-toning.com/how-to-gain-weight.html

  19. QUESTION:
    Am I having an allergic reaction to eggs?
    I have ate eggs regularly in my diet all my life. I became vegetarian in January, but soon stopped taking eggs too. About two weeks ago though, we started getting eggs from our friends chickens because they never get harmed. Anyway, I first noticed a problem after I had it the first time. Like, the pain wouldn’t happen until I was done. My stomach felt awful and my veins hurt. I didn’t think anything of it, but today is worse.

    Here’s what I’m feeling right now:
    1. a burning & numbing feeling through my body.
    2. my thyroid is pumping really really REALLY fast. It feels like all the energy is being sucked out of me… like a murderous monster under my neck.
    3. I’m getting this really terrible migraine all over my head.
    4. I’m grasping for breath, but every time I breath it burns. Or, it feels like my throat is bleeding.
    5. My hands are shaking without my control. Not too terrible. It’s more like a tremble/vibrating type of shaking.
    6. I feel like I’m going to faint.
    7. I feel really thirsty, but every time I drink a sip of water, it feels worse.

    • ANSWER:
      Sounds like youre having a heart attack , this is NOT caused by EGGS , get yourself to the emergency room .

  20. QUESTION:
    Fitness And Nutrition?
    1. One positive attribute of dietary fat is that it’s a good
    source of
    A. water. C. vitamin C.
    B. boron. D. energy.
    2. Which one of the following choices is the best way to control
    Type II diabetes?
    A. Injecting insulin
    B. Avoiding all simple sugars
    C. Adopting a healthy diet and exercising
    D. Avoiding salt
    3. Which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A. Apple wedges and carrot sticks
    B. Small bowl of chili beans and rice
    C. Corn on the cob
    D. Pasta salad with vinaigrette dressing
    4. Which one of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A. Use amino acid powders from a health food store.
    B. Eat more high-protein foods.
    C. Avoid vegetarian diets.
    D. Eat a healthy, balanced diet and follow a regular fitness program.
    5. High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A. Type II diabetes C. Thyroid disease
    B. Heart disease D. Osteoporosis
    6. Saturated fats found in animal products, such as bacon and cheese, are also called
    A. cholesterol. C. lipids.
    B. triglycerides. D. amino acids.
    7. An elevated HDL is considered a
    A. risk factor for osteoporosis.
    B. risk factor for arthritis.
    C. less harmful form of cholesterol found in the body.
    D. more harmful form of cholesterol found in the body.
    8. How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A. Take a pill that helps to digest lactose.
    B. Eat green leafy vegetables, nuts, and enriched soy products.
    C. Eat lots of fresh shellfish.
    D. Eat lots of whole grains.
    9. Which one of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamins?
    A. They can cause gastric upset, diarrhea, and kidney stones.
    B. They provide no risk of vitamin toxicity.
    C. They can be stored in the body.
    D. They help build collagen and aid in healing.
    10. The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A. blood sugar levels. C. exercise performance.
    B. weight loss.
    11. What are the health benefits of zinc?
    A. Reduced muscle fatigue C. Control of blood pressure
    B. Proper wound healing D. Lung efficiency
    12. Which one of the following factors contributes to hypertension?
    A. A vigorous exercise regimen C. A diet that lacks protein
    B. A lack of sleep D. A high-fat diet
    13. Which one of the following choices is the best option for a vegan snack?
    A. Vanilla soymilk, peanut butter, and pretzels
    B. Almond milk with butter cookies
    C. Chocolate soymilk with angel food cake
    D. Tomato juice and macaroni and cheese
    14. How should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A. 80 percent carbohydrates, 20 percent proteins
    B. 60 percent carbohydrates, 40 percent proteins
    C. 60 percent carbohydrates, 30 percent fats, 10 percent proteins
    D. 80 percent proteins, 10 percent carbohydrates, 10 percent fats
    15. A person who is lactose intolerant would have difficulty digesting which one of the
    following foods?
    A. Grilled veggie burger on a sesame bun C. Turkey hot dog with mustard
    B. Low-fat cheesecake with raspberries D. Three-bean salad
    16. Which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A. Sliced bananas, walnuts, and orange sections
    B. Baked potato chips and sparkling water
    C. Green salad with ranch dressing
    D. Unsalted pretzels and cheddar cheese
    17. To derive energy from food, you must eat foods that contain
    A. vitamins and minerals. C. water.
    B. carbohydrates, proteins, and fats. D. fiber.
    18. Which one of the following choices is a simple sugar?
    A. Glucose C. Lactase
    B. Orange juice D. Chocolate
    19. Which one of the following snack combinations will best satisfy a person’s daily
    fluid requirements?
    A. Ice cream, sherbet, and fruit
    B. Bananas, whole-wheat bread, and water
    C. Fresh fruit, green salad, water
    D. Fruit juice, energy bars, cold cereal
    20 Which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person
    who is gluten intolerant?
    A. Microwave popcorn and carrot sticks
    B. Peanut butter on whole-wheat toast
    C. Bread sticks with low-fat dressing
    D. Orange juice and graham crackers

    • ANSWER:
      1 d
      2.c
      3.b
      4.d
      5.b
      6.b
      7.d
      8.b
      9.c
      10.a
      11.b
      12.b
      13.d
      14.c
      15.b
      16.a
      17.a
      18.b
      19.c
      20.b

      alright… i hope i did well!

  21. QUESTION:
    My nutritionist told me my TSH is 6.1 is causing over weight , wants to do some FT3-FT4 tests. what is it mean
    I am a female with Height 5’1″ and weight 160 pounds…. for the past 6 months , my weight is gradually increasing 2 pounds every month… no matter what I do ….like exercise , diet etc….

    I have done lab tests and my nutritionist told me my TSH is 6.1 , which is unusual… he said he is going to do another 2 tests… FT3 – FT4 tests and thyroid antibodies test…. does any body have any idea how does TSH can effect over weight ?

    If TSH is the problem , what type of tratment is required ?

    • ANSWER:
      FT3-FT4 tests are directly measuring the thyroid hormone levels. Thyroid hormone is important because it affects the metabolism of your body. Too much thyroid hormone causes hyperactivity, weight loss, sweating, tremors, etc. Too little thyroid hormone causes weight gain, fatigue, cold intolerance, apathy, etc.

      TSH is a thyroid stimulating hormone, so it is measuring your thyroid function indirectly. If your TSH is high, that means your actual thyroid hormone levels are too low. If your TSH is low, it means that your actual thyroid hormone levels are too high.

      In your case, the TSH is high, so you have too little thyroid hormone, which is why your body’s metabolism is slowed down. Your symptoms are classic for hypothyroidism. A thyroid replacement pill taken once a day can correct the problem. It is available as a generic medicine and is relatively inexpensive. Don’t feel too upset or discouraged. This is an extremely common problem. Good luck!

  22. QUESTION:
    ABUSED WOMAN SEEKS PROTECTION?
    First, this is no joke, I am desperate. My husband is a violent abuser, it used to be physical, now he threatens, is verbally abusive 24/7. According to studies constant verbal, mental emotional abuse is worse than physical. He is a “multiple”, manic depressive, refuses Rx, self medicates with Dexedrine and smoke, when he comes down is meaner. His 3 Drs, 1 a shrink, are no help, refuse to help me in fact. He has a DV record in HI. I went to the LAX cops, they told me he can scream verbal abuse 24/7 and unless he hits me, they can do nothing. I called the abuse hot line to confirm this.
    He is 79 and a violent Godzilla, I am 59. So, I live in a state of constant PTSD from abuse. I am very ill fighting thyroid cancer again [gone to other body parts], weak from diverticulitis, gastroparesis, diarrhea, have uncontrolled diabetes type 1.5 LADA, my chronic leukaemia may be back leg bones hurt, lymph nodes are all swollen, my spine was injured 17 May when I had a colon & endo scope by my HMO, i can stand for only 5 mins to cook my meals, barely walk, am on morphine for the injury. 1 of his Dr said the stress is so bad it caused 75% of my hair to fall out in 2010–no i am not menopausal. My liver has 4 masses, the pain is terrible, it is swollen to 3x normal. I have Dupuytren’s disease from diabetes damage in both hands and doing anything is very hard, holding anything like a knife to chop food is nigh impossible, i wear braces and tape my thumbs daily.
    I am too ill to work since 2004, can’t get SS Disability as he & his accountant–behind my back–didn’t pay my SS for 10 years when i had income from a book i wrote, + client consulting, they reported it as HIS income not mine; discovered this in 2005 when i went to apply, they have not made it up to date, I have no money to do so and come from a foreign country with no taxes, so it’s hard for me to understand. he is a cruel narcissistic sociopath with 3+ personalities [diagnosed]. I am a foreign born wife according to Immigration he cant treat me this way. my immigration lawyer one of LA’s top ones, his friend, has refused to help me. He also has early dementia (scan) which makes him violent and forgetful, so he loses the house phones and screams at me to “find them you fu*&iNg B**t%h!”… he forgets I have told him something, so I get more vile verbal ranting raging abuse, when he argues i “never told” him. he leaves the kitchen and bathroom in a filthy disgusting mess which i have to clean, several times a day. with stomach damage I must make special tiny meals of foods he is not meant to eat; he’s on another diet. he eats his that i have made–all organic from scratch–then eats mine to be mean, leaving me nothing, his shrink has told him not to do this; so i get in the car, using a cane, go to a grocery shop, late at night for food to eat, or Panda till 10pm as their noodles and chicken i can eat. Sometimes my pain is so bad I do not get to sleep till 5AM, knowing this, he wakes me up as he “cant find” something, or he just screams and snarls as he is in a bad mood, she’s been annoyed on the phone, he is on a downer from Dexedrine and smoke, whatever, so he takes his raging out on me instead of the one who annoyed him. his ex wife has bothered us for years, she is his best friend, he is paranoid i will try to break that up, so he screams about that, based on his paranoid suspicions and “feelings” that I have said something, which i have not as i can’t stand her backstabbing me, and want nothing to do with her. I have fevers so I turn the A/C on in the living room where I sleep, he turns it off and opens the front door so all the cold air goes out. i have to crawl out of bed, close the door, turn A/C back on. He turns off the light behind me I am seeing by. He turns the light on to annoy me if i am asleep. Yesterday, he gave me a “surprise present”. it was a MacBookPro, i was dumbfounded at its beautiful silver shape, said “wow”, after days of constant abuse this was really confusing. THEN he gives me his evil satisfied gas-lighting look, and says “yes it is much lighter than mine, it’ll be easier for ME to carry around. you can have my old one”. you have to understand my computer is about to die (Apple confirmed), and so is his current one, he referred to as his “old one. get the picture on mental cruelty as a blood sport?!? ALL of the above is the TIP of the iceberg. Relatives all dead. No $, nowhere to flee with my cat.

    SO, seeing as LA’s Finest won’t help protect me from being driven to the edge of sanity and worse health, their abuse team wont talk to him; nor will his doctors, nor the lawyer or any of his pals whom I have already begged for help via his upstanding “Men’s Group”, I would like to appeal to a nice Crime Boss to protect me. Just send some gorgeous man with 23″ biceps to say, “Mr. Husband
    TO JAN:
    this kind of callous comment is no help, you seem to be a a real B***H.

    been to cops, too sick with CANCER for a shelter, too sick to work since 2004.

    did you graduate kindergarten? can you read? my Q is help from a crime boss to send some large man to tell him “mr husband you cant be mean to mrs wife, we got her back, do you understand?”

    • ANSWER:
      I don’t know that… but I mark your question as Interesting!, so more people will see it!

  23. QUESTION:
    Protection BY Crime BOSS?
    First, this is no joke, I am desperate. My husband is a violent abuser, it used to be physical, now he threatens, is verbally abusive 24/7. According to studies constant verbal, mental emotional abuse is worse than physical. He is a “multiple”, manic depressive, refuses Rx, self medicates with Dexedrine and smoke, when he comes down is meaner. His 3 Drs, 1 a shrink, are no help, refuse to help me in fact. He has a DV record in HI. I went to the LAX cops, they told me he can scream verbal abuse 24/7 and unless he hits me, they can do nothing. I called the abuse hot line to confirm this.
    He is 79 and a violent Godzilla, I am 59. So, I live in a state of constant PTSD from abuse. I am very ill fighting thyroid cancer again [gone to other body parts], weak from diverticulitis, gastroparesis, diarrhea, have uncontrolled diabetes type 1.5 LADA, my chronic leukaemia may be back leg bones hurt, lymph nodes are all swollen, my spine was injured 17 May when I had a colon & endo scope by my HMO, i can stand for only 5 mins to cook my meals, barely walk, am on morphine for the injury. 1 of his Dr said the stress is so bad it caused 75% of my hair to fall out in 2010–no i am not menopausal. My liver has 4 masses, the pain is terrible, it is swollen to 3x normal. I have Dupuytren’s disease from diabetes damage in both hands and doing anything is very hard, holding anything like a knife to chop food is nigh impossible, i wear braces and tape my thumbs daily.
    I am too ill to work since 2004, can’t get SS Disability as he & his accountant–behind my back–didn’t pay my SS for 10 years when i had income from a book i wrote, + client consulting, they reported it as HIS income not mine; discovered this in 2005 when i went to apply, they have not made it up to date, I have no money to do so and come from a foreign country with no taxes, so it’s hard for me to understand. he is a cruel narcissistic sociopath with 3+ personalities [diagnosed]. I am a foreign born wife according to Immigration he cant treat me this way. my immigration lawyer one of LA’s top ones, his friend, has refused to help me. He also has early dementia (scan) which makes him violent and forgetful, so he loses the house phones and screams at me to “find them you fu*&iNg B**t%h!”… he forgets I have told him something, so I get more vile verbal ranting raging abuse, when he argues i “never told” him. he leaves the kitchen and bathroom in a filthy disgusting mess which i have to clean, several times a day. with stomach damage I must make special tiny meals of foods he is not meant to eat; he’s on another diet. he eats his that i have made–all organic from scratch–then eats mine to be mean, leaving me nothing, his shrink has told him not to do this; so i get in the car, using a cane, go to a grocery shop, late at night for food to eat, or Panda till 10pm as their noodles and chicken i can eat. Sometimes my pain is so bad I do not get to sleep till 5AM, knowing this, he wakes me up as he “cant find” something, or he just screams and snarls as he is in a bad mood, she’s been annoyed on the phone, he is on a downer from Dexedrine and smoke, whatever, so he takes his raging out on me instead of the one who annoyed him. his ex wife has bothered us for years, she is his best friend, he is paranoid i will try to break that up, so he screams about that, based on his paranoid suspicions and “feelings” that I have said something, which i have not as i can’t stand her backstabbing me, and want nothing to do with her. I have fevers so I turn the A/C on in the living room where I sleep, he turns it off and opens the front door so all the cold air goes out. i have to crawl out of bed, close the door, turn A/C back on. He turns off the light behind me I am seeing by. He turns the light on to annoy me if i am asleep. Yesterday, he gave me a “surprise present”. it was a MacBookPro, i was dumbfounded at its beautiful silver shape, said “wow”, after days of constant abuse this was really confusing. THEN he gives me his evil satisfied gas-lighting look, and says “yes it is much lighter than mine, it’ll be easier for ME to carry around. you can have my old one”. you have to understand my computer is about to die (Apple confirmed), and so is his current one, he referred to as his “old one. get the picture on mental cruelty as a blood sport?!? ALL of the above is the TIP of the iceberg. Relatives all dead. No $, nowhere to flee with my cat.

    SO, seeing as LA’s Finest won’t help protect me from being driven to the edge of sanity and worse health, their abuse team wont talk to him; nor will his doctors, nor the lawyer or any of his pals whom I have already begged for help via his upstanding “Men’s Group”, I would like to appeal to a nice Crime Boss to protect me. Just send some gorgeous man with 23″ biceps to say, “Mr. Husband

    • ANSWER:
      OK, I am not a crime boss but I do know what you can do, call the elder abuse hotline at 1-888-436-3600 (Toll free in California)
      Outside of California: Call County Adult Protective Services

      More Information
      California Adult Protective Services 1-800-231-4024

      It does not matter who the abuser is even a family member who is older cannot do the things you wrote in your book. So call and they will have several options for you to pursue.}{

  24. QUESTION:
    I experience both high & low BP-how can this happen? I have mild MVP. Hypothyroid for 14yrs-no longer leveled.?
    I am a female patient(44) & I have been advised to increase my sodium and water intake. My body cannot seem to regulate my thyroid levels-sometimes too high, other times too low but I take my medications regularly and as directed and my levels are checked regularly, more often lately. I suffer from long-term depression and regular panic attacks. I’ve attempted suicide multiple times from my mental issues. I have difficulty walking for very long & cardiovascular exercise activities are out of the question as I usually pass out after less than 5 minutes. I occasionally suffer from sudden numbness in multiple areas of my body and sometimes my face although mostly in my upper & lower limbs(not tingling-just numbness). The feeling returns as suddenly as it left. I often have Migraine headaches. My eyes are very light sensitive and I am completely night blind. I was also diagnosed with IBS. Great eh? I quit smoking more than 3 yrs. ago(never smoked more than 1/2 pack a day and only smoked on & off since my mid-teens. I never smoked while pregnant and then not around my kids when I started again-inside or outside of a house or a car.)I rarely drink alcohol (cannot remember the last time) and I never do street drugs. I have even developed mild Asthma. I am about 60-70 lbs. overweight now but I cannot lose it with only diet changes. I was almost 25 lbs. heavier but this was all that I could lose through diet and portion sizing. I was never that big of an eater through most of my life and I ate healthy most of the time. I was a size 4 or 6 before my two children were born and then from that point on I was at most a size 8. My weight might fluctuate between 125 to 135 lbs. I was 5’6″ but I have shrunk approximately 1/2″ since my late 20′s. The weight gain I have now came about very rapidly (less than 6 months), but was NOT from over-eating OR from a poor diet OR from lack of exercise. I worked at a very stressful job which I suspect may have contributed to my latest thyroid problems as well as my depression and anxiety issues but I cannot be certain however I have been on long-term disability for more than 2 years. I see a Psychiatrist and a Therapist regularly for my Mental issues. I’ve been to a Cardiologist-hence the MVP diagnosis (because of BP. changes.). I’ve seen an Internist for Thyroid and other medical issues. Was told that they could not help me because there is more than Thyroid issues happening within me. I thought that this was the type of Doctor who COULD get me the correct diagnosis or at least guide me in the right direction? I have had numerous blood tests, a couple of Cat Scans and X-rays and Probes and Scopes to try to get a diagnosis. I feel like I am losing my mind in addition to bodily malfunctions. I saw a Neurologist very early on but an MRI; in addition with other tests were inconclusive. I fear that I may lose my Family because of all of these issues. I feel like a hypochondriac and have been accused as such from those who shouldn’t be judging me but instead should be supporting me(at least that is what my Therapist believes as do I). I have gotten to the point that I no longer talk medical issues with my family or friends because it is too painful emotionally plus I find that it usually brings on a panic attack and those are not pleasant to experience. I cry and suffer in silence now as I fear that everyone, including my Doctors have given up on me. I don’t want to give up on myself but I am unsure how long I will continue to feel this way. I try to search for answers myself but since I am not a doctor, I will not self-diagnose but whenever I bring up a suggestion or possibility that MAY be related to some if not all of my symptoms, the Doctor/s don’t listen or even take the time to briefly explain why it is not possible. I fear that I am grasping for any hope and I don’t even care if the final diagnosis is not a good one. I just need to prove to myself AND to others that I am not crazy in regards to my physical ailments. I am hoping that some kind and caring medical professional will see this and might know what it is or might be before I truly give up and then it won’t matter anymore. Please help me if you are seriously able to?

    • ANSWER:
      It could be multiple sclerosis but I need more information to give you a better answer. A migraine disorder could also be at work. The fact that you have IBS means you need to get tested for celiac disease.

  25. QUESTION:
    I don’t eat much but still I have a fatty stomach-why?
    Hello my name is Ryan I am 20 years old . I have a problem from my childhood , I don’t eat much but still my body is Hulk type with broad chest and big stomach with fat( but not Very much).I even tried many things like dieting . From the past 2-3 years I have been eating 2-3 rotis (round home made bread) during the day and 2 rotis in the night alongwith light breakfast ( tea and 4-5 biscuits) and a light tiffin at evening . I don’t know from where the fats are coming , I also don’t eat oily food .In fact my friends eat about 2-3 times as much as I do but they have a slim body unlike me.
    I have a fear and I keep telling myself “do I ahev thyroid problem?” . So, if anybody knows some solution I would be very thankful for them ……

    • ANSWER:
      you need to start involving some protein in your diet.at least 45 to 50 grams a day
      and yo ned to cut out the bread because your eating too much.
      basicly just any thing of a baige colour is not good and will make you put on weight.
      so as a summery:
      eat more protein,excersize at least 30 mins a day,and do some crunches plus weights and resistance training.
      do this for about 2-4 months and youll be at your target weight and figure.

  26. QUESTION:
    Double Checking Answers On Nutrition Basics. HELP PLEASE! (:?
    I put brackets around my answers. example: [A]

    PLEASE! let me know if they are correct or not. thank you.

    1. One positive attribute of dietary fat is that it’s a good
    source of
    A. water.
    B. boron.
    C. vitamin C
    [D]. energy.

    2. Which one of the following choices is the best way to control
    Type II diabetes?
    A. Injecting insulin
    B. Avoiding all simple sugars
    [C]. Adopting a healthy diet and exercising
    D. Avoiding salt

    3. Which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A. Apple wedges and carrot sticks
    [B]. Small bowl of chili beans and rice
    C. Corn on the cob
    D. Pasta salad with vinaigrette dressing

    4. Which one of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A. Use amino acid powders from a health food store.
    B. Eat more high-protein foods.
    C. Avoid vegetarian diets.
    [D]. Eat a healthy, balanced diet and follow a regular fitness program.

    5. High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A. Type II diabetes
    [B]. Heart disease
    C. Thyroid disease
    D. Osteoporosis

    6. Saturated fats found in animal productsGDLuch as bacon and cheese, are also called
    A. cholesterol.
    [B]. triglycerides.
    C. lipids.
    D. amino acids.

    7. An elevated HDL is considered a
    A. risk factor for osteoporosis.
    B. risk factor for arthritis.
    [C]. less harmful form of cholesterol found in the body.
    D. more harmful form of cholesterol found in the body.

    8. How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    [A]. Take a pill that helps to digest lactose.
    B. Eat green leafy vegetables, nuts, and enriched soy products.
    C. Eat lots of fresh shellfish.
    D. Eat lots of whole grains.

    9. Which one of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamins?
    A. They can cause gastric upset, diarrhea, and kidney stones.
    B. They provide no risk of vitamin toxicity.
    [C]. They can be stored in the body.
    D. They help build collagen and aid in healing.

    10. The glycemic index predicts the way certain foods affect
    [A]. blood sugar levels.
    B. weight loss.
    C. exercise performance.
    D. blood pressure.

    11. What are the health benefits of zinc?
    A. Reduced muscle fatigue
    [B]. Proper wound healing
    C. Control of blood pressure
    D. Lung efficiency

    12. Which one of the following factors contributes to hypertension?
    A. A vigorous exercise regimen
    B. A lack of sleep
    C. A diet that lacks protein
    [D]. A high-fat diet

    13. Which one of the following choices is the best option for a vegan snack?
    A. Vanilla soymilk, peanut butter, and pretzels
    B. Almond milk with butter cookies
    [C]. Chocolate soymilk with angel food cake
    D. Tomato juice and macaroni and cheese

    14. How should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A. 80 percent carbohydrates, 20 percent proteins
    B. 60 percent carbohydrates, 40 percent proteins
    [C]. 60 percent carbohydrates, 30 percent fats, 10 percent proteins
    D. 80 percent proteins, 10 percent carbohydrates, 10 percent fats

    15. A person who is lactose intolerant would have difficulty digesting which one of the
    following foods?
    A. Grilled veggie burger on a sesame bun
    [B]. Low-fat cheesecake with raspberries
    C. Turkey hot dog with mustard
    D. Three-bean salad

    16. Which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    [A]. Sliced bananas, walnuts, and orange sections
    B. Baked potato chips and sparkling water
    C. Green salad with ranch dressing
    D. Unsalted pretzels and cheddar cheese

    17. To derive energy from food, you must eat foods that contain
    A. vitamins and minerals.
    [B]. carbohydrates, proteins, and fats.
    C. water.
    D. fiber.

    18. Which one of the following choices is a simple sugar?
    A. Glucose
    B. Orange juice
    C. Lactase
    [D]. Chocolate

    19. Which one of the following snack combinations will best satisfy a person’s daily
    fluid requirements?
    A. Ice cream, sherbet, and fruit
    B. Bananas, whole-wheat bread, and water
    [C]. Fresh fruit, green salad, water
    D. Fruit juice, energy bars, cold cereal

    20 Which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person
    who is gluten intolerant?
    [A]. Microwave popcorn and carrot sticks
    B. Peanut butter on whole-wheat toast
    C. Bread sticks with low-fat dressing
    D. Orange juice and graham crackers

    • ANSWER:
      You better send each and every question separately..

  27. QUESTION:
    Can someone please help me!!!?
    One positive attribute of dietary fat is that it’s a good source of?
    A)water
    B)boron
    C)vitamin C
    D)energy

    Which one of the following choices is the best way to control Type II diabetes?
    A)Inject insulin
    B)Avoiding all simple sugars
    C)Adopting a healthy diet & excercising
    D)Avoiding salt

    which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A)Apple wedges & carrot sticks
    B)small bowl of chili beans & rice
    C)Corn on the cob
    D)Pasta salad with vinaigrette dressing

    which on of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A)use amino acid powders from a health food store
    B)eat more high-protein foods
    C)avoid vegetarian diets
    D)eat a healthy,balanced diet & follow a regular firness program

    High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A)type II diabetes
    B)heart disease
    C)thyroid disease
    D)osteoporosis

    saturated fats found in animal products,such as bacon & cheese,are also called?
    A)cholesterol
    B)triglycerides
    C)lipids
    D)amino acids

    an elevated HDL is considered a?
    A)risk factor for osteoporosis
    B)risk factor for artritis
    C)less harmful form of cholesterol found in the boady
    D)more harmful form of cholesterol found in the body

    How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A)take a pill that helps to digest lactose
    B)eat green leafy vegetables,nuts,and enriched soy products
    C)eat lots of fresh shellfish
    D)eat lots of whole grains

    which of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamin?
    A)they can cause gastric upset,diarrhea,and kidney stones
    B)they provide no risk of vitamin toxicity
    C)they can be stored in the body
    D)they help build collage & aid in healing

    The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A)blood sugar levels
    B)weight loss
    C)excercise performance
    D)blood pressure

    what are the heath benefits of zinc?
    A)reduced muscle fatigue
    B)proper wound healing
    C)control of blood pressure
    D)lung efficiency

    which one of the following factors contributes to hypertension?
    A) A vegotous exercise regimen
    B) A lack of sleep
    C) A diet that lacks protein
    D) A high-fat diet

    which one of the following choices is the best option for vegan snack?
    A)Vanailla soymilk,peanut butter,& pretzels
    B)Almond milk with butter cookies
    C)Chocolate soymilk with angel food cake
    D)Tomato jucie & macaroni & cheese

    how should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A)80% carbohydrates,20% proteins
    B)60% carbohydrates,40% proteins
    C)60% carbohydrates,30% fats,10% proteins
    D)80% proteins,10%carbohydrates,10% fats

    A person who is lactose intolerants would have difficulty digesting which one of the following foods?
    A)grilled veggie burg on a sesame bun
    B)low-fat cheesecake with rasberries
    C)turkey hot dog with mustard
    D)three-bean salad

    which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A)sliced bananas,walnuts,& orange sections
    B)baked potato chips & sparkling water
    C)green salad with ranch dressing
    D)unsalted pretzels & cheddar cheese

    To derive energy from food,you must eat foods that contain?
    A)vitamins & minerals
    B)carbohydrates,proteins,and fats
    C)water
    D)fiber

    which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person who is gluten intolerant?
    A)microwave popcorn & carrot sticks
    B)peanut butter on whole-wheat toast
    C)bread sticks with low-fat dressing
    D)orange jucie & graham crackers

    • ANSWER:
      A lot of question to answer.

      Could do it, but that would deny you the chance to do some research.

      Also, would take me too long. Please do some research, and answer the questions yourself. You will be able to do it, and feel better in yourself for doing so, rather than copying answers, that could be wrong anyway.

  28. QUESTION:
    Can someone please help me with my homework….?
    One positive attribute of dietary fat is that it’s a good source of?
    A)water
    B)boron
    C)vitamin C
    D)energy

    Which one of the following choices is the best way to control Type II diabetes?
    A)Inject insulin
    B)Avoiding all simple sugars
    C)Adopting a healthy diet & excercising
    D)Avoiding salt

    which one of the following snacks provides all of the essential amino acids?
    A)Apple wedges & carrot sticks
    B)small bowl of chili beans & rice
    C)Corn on the cob
    D)Pasta salad with vinaigrette dressing

    which on of the following choices is the best way to build muscle bulk?
    A)use amino acid powders from a health food store
    B)eat more high-protein foods
    C)avoid vegetarian diets
    D)eat a healthy,balanced diet & follow a regular firness program

    High triglycerides increase the risk for which one of the following conditions?
    A)type II diabetes
    B)heart disease
    C)thyroid disease
    D)osteoporosis

    saturated fats found in animal products,such as bacon & cheese,are also called?
    A)cholesterol
    B)triglycerides
    C)lipids
    D)amino acids

    an elevated HDL is considered a?
    A)risk factor for osteoporosis
    B)risk factor for artritis
    C)less harmful form of cholesterol found in the boady
    D)more harmful form of cholesterol found in the body

    How can a person with lactose intolerance obtain dietary calcium?
    A)take a pill that helps to digest lactose
    B)eat green leafy vegetables,nuts,and enriched soy products
    C)eat lots of fresh shellfish
    D)eat lots of whole grains

    which of the following choices is most accurate about fat-soluble vitamin?
    A)they can cause gastric upset,diarrhea,and kidney stones
    B)they provide no risk of vitamin toxicity
    C)they can be stored in the body
    D)they help build collage & aid in healing

    The glycemic index predicts the way certain foods affect
    A)blood sugar levels
    B)weight loss
    C)excercise performance
    D)blood pressure

    what are the heath benefits of zinc?
    A)reduced muscle fatigue
    B)proper wound healing
    C)control of blood pressure
    D)lung efficiency

    which one of the following factors contributes to hypertension?
    A) A vegotous exercise regimen
    B) A lack of sleep
    C) A diet that lacks protein
    D) A high-fat diet

    which one of the following choices is the best option for vegan snack?
    A)Vanailla soymilk,peanut butter,& pretzels
    B)Almond milk with butter cookies
    C)Chocolate soymilk with angel food cake
    D)Tomato jucie & macaroni & cheese

    how should daily calorie intake be divided for an adult in good health?
    A)80% carbohydrates,20% proteins
    B)60% carbohydrates,40% proteins
    C)60% carbohydrates,30% fats,10% proteins
    D)80% proteins,10%carbohydrates,10% fats

    A person who is lactose intolerants would have difficulty digesting which one of the following foods?
    A)grilled veggie burg on a sesame bun
    B)low-fat cheesecake with rasberries
    C)turkey hot dog with mustard
    D)three-bean salad

    which one of the following choices is the most nutrient-dense snack?
    A)sliced bananas,walnuts,& orange sections
    B)baked potato chips & sparkling water
    C)green salad with ranch dressing
    D)unsalted pretzels & cheddar cheese

    To derive energy from food,you must eat foods that contain?
    A)vitamins & minerals
    B)carbohydrates,proteins,and fats
    C)water
    D)fiber

    which one of the following choices would be an acceptable small meal for a person who is gluten intolerant?
    A)microwave popcorn & carrot sticks
    B)peanut butter on whole-wheat toast
    C)bread sticks with low-fat dressing
    D)orange jucie & graham crackers

    • ANSWER:
      haha help, more like do it for you!

  29. QUESTION:
    My head hurts really bad and I dont know why. Any doctors or anybody with the same experience that can help?
    For a few months at the beginning of 2010, while i was pregnant, I started getting really bad migraine like headeaches. I thought it was from being pregnant. After a few months, they just stopped. Now, for about the last week they are back again. These are not like normal head aches or migraines. Sometimes I wake up with them, sometimes they start any time during the day and night. It will start when i begin moving around or when bending over and back up. It’s like a horrible crushing pressure usually in the back and on top of my head. And sometimes throbbing will coninue on the side of my head. For the most part, as i mentioned before it is only when i move or bend over while cleaning, picking up, etc. and say I am standing then sit down it will hit me hard and takes a few mins to stop- until I move again. It’s not like a constant pain, it’s more of a rush of pure hell pressure! It hurts so bad and to be honest it’s scary. I told my husband at one point that I am worried every time it happens, I know it’s not normal. When they first started happening my doctor gave me shots in my neck and shoulders and it some what helped but not really. Also, I am on percocet 10 mg for a few other problems I have, and those or tylenol etc doesn’t faze this pain. I did’t tell my doctor the head aches came back because I haven’t got to my next appt. yet, and not to mention I’m in fear he will just give me another 20 neck shot that won’t work. I have been diagnosed with disc desiccation in my cervical spine, and have been fighting thyroid problems such as a hyperthyroid that was partially removed. It was recently found cancerous after that first surgery and they are going back in this friday to remove the rest of my thyroid and lymph nodes. I think the head pain started around the same time we discovered the thyroid problems, but as i mentioned they stopped.. That was months ago and i was still having the thyroid issues. They have just recently started back so I don’t think the problems are connected, but can’t say for sure. But the pain is getting to the point that it really is starting to scare me and I worry because I have 4 small children and scared for my life. It lasts all day once it starts. I can go to sleep with the pain and wake up with it still there. Then I can go a day or two with no pain. I havent changed my diet or anything substanstial either. So to narrow it down. Pain in the back, top, and sometimes side of head. Starts at any time of the day it differs. Once it starts, it stays a while even after sleeping. It’s not constant, it may last a day but only feel pain when making a movement. No changes in my lifestyle. Had the pain months before, now just started back. Rushing crushing severe pressure that is instant upon moving, or bending. Pain medicine doesn’t touch the problem at all. I have had migraines and headaches my whole life and this isnt the same thing. Can someone please help me or give any great web sites that could. I don’t care if you tell me something that could scare me because i need help! I am going to discuss it with my doctor but suggestions to give him might help me explain it better.Sorry this was so long, but I am starting to get scared. I can’t function when this happens. I wanted to fix up my little girls room tonight and now just want to sit still because the pain is almost dibilitating, if that’s the right word. I know better not to move around, and I don’t even want to get up to gather my things and do my nightly routine before bed because I am dreading the rush of pain I know I’m going to get… If any body especially doctors, nurses, students learning about this type of thing, or people with past experience is on here tonight I would greatly appreciate your answers the most! Thanks again

    • ANSWER:
      this question is way to long and kinda rambling but i understand your pain, i too am a migraine sufferer and have passed out because the pain is so bad. it may be linked to your thyroid issues but you may also have an allergy that triggers them as well. pregnancy is a cause of migraines as well. you need to see your doc ASAP before they get worse and maybe get an MRI.

  30. QUESTION:
    Recurring and Severe Heat Stroke–What Can I Do?
    I am 41 years old and living in the Philippines. I moved here about two years ago, and volleyball is my passion.

    Around the year 2000 or 2001, I’m pretty sure I had a heat stroke. I think this makes it more likely to recur.

    Volleyball here is always played outdoors, and often in direct sun. The humidity here is greater than in the United States.

    For the past two years (especially the last year), I’ve had an increasingly difficult time dealing with playing/exercising in the Philippines sun.

    I start gasping for air, and get extremely hot, weak, and tired (like my blood sugar level crashes). Sometimes get dizzy and develop chills and a headache. Additionally, my pulse elavates much more and faster than it should.

    I make sure to drink plenty of water during exercise, but I think I still become dehydrated. I also pour water over my head when I am overheating. I always sweat a lot, so I may not be able to replenish my body fluids fast enough in this environment.

    About four months ago, I changed my diet for the better and started taking the following vitamins: Esther-C, B-Complex, Magnesium/Calcium, and D3 (E3? Also unsure if the number is correct, but it’s the vitamin your body generates when exposed to sun).

    I also visited a doctor and had a complete blood work and two other tests done (thyroid and two others I don’t know about). All of these tests came back fine. She suggested I eliminate MSG from my diet, as this could be causing me to fatigue. I am careful, however, not to eat MSG and I am pretty sure small amounts would not cause such severe reactions anyhow.

    As a side note, this is the only doctor I found here that I trust, but I don’t believe that even she is equipped to deal with this problem. Also, I don’t think there are any specialists that could handle this problem. (What specialists would be able to help with this?)

    So what can I do? I’ve scoured numerous medical websites, but they offer no detailed help. Is there likely to be an underlying cause (other than what I’ve already mentioned)? If so, how can I detect it?

    In summary, here are steps I have taken:
    1. Improve diet
    2. Take vitamins
    3. Drink lots of water
    4. Pour water over my head when I overheat
    5. Complete medical checkup w/blood work

    As mentioned previously, I don’t believe the doctors here know everything to consider in this type of case.

    I do realize that this condition can be extremely dangerous, but I am stubborn and cannot give up the types of exercise and sports I enjoy.

    One more point: I have had much less exercise over the last two years than I was experiencing previously.

    Also, everything that I’ve said here is from a layman’s point of view and research I’ve done on the Internet, so I could be looking in the wrong direction.

    • ANSWER:
      I’m not sure you had a real heat stroke. This happens when the body temperature goes over 105F for even a small amount of time resulting in everything from extreme cramping to seizures. You were right about looking in the wrong places too. The thing is allot of professionals know where to look for things like this too. For water and enzyme replacement you need to drink more then plain water though. Please drink a drink that replaces the bodies enzymes and water to prevent dehydration. These should be available in health food stores anywhere. I do know they’re available in regular food stores in the USA, but not over in the Philippines. There is more info at webmd.com. Just enter Heat-Related Illness’s in the search area. Then follow the link to the info. Did you try yahoo health too?Sometimes this also has info. I use webmd.com for almost everything and most professional health care workers do including doctors and nurses. No one can be expected to keep all health problems in their heads, and this is a reliable source with excellent advise to follow too. Good luck and God Bless

  31. QUESTION:
    Swollen glands that accompany some infections are typically the result of what?
    PLEASE HELP ME
    Swollen glands that accompany some infections are typically the result of
    A) an allergic reaction.
    B) lymph glands becoming enlarged due to filtering out germs and damaged cells.
    C) too much salt in your diet.
    D) tonsillitis.
    4. The primary function of B cells is to
    A) attack cells that have been infected by viruses.
    B) collect lymph from the body.
    C) attack viruses in the blood.
    D) store lymphocytes.
    5. The primary function of T cells is to
    A) attack cells that have been infected by viruses.
    B) collect lymph from the body.
    C) attack viruses in the blood.
    D) store lymphocytes.
    6. Which of the following is NOT a type of human immunity?
    A) Innate immunity
    B) Adaptive immunity
    C) Passive immunity
    D) Aggressive immunity
    7. A disease in which the immune system attacks the cells of the body that the immune system normally protects is called.
    A) an immune disorder.
    B) leukemia.
    C) an autoimmune disease.
    D) lymphoma.
    8. The function of the endocrine system is
    A) to protect you from disease.
    B) to remove harmful wastes from your body.
    C) to regulate your growth, development, and body chemistry.
    D) to bring oxygen into the body.
    9. Substances that are secreted by cells that regulate the activities of other cells are called
    A) hormones.
    B) glands.
    C) lymph.
    D) receptors.
    10. Organs that release hormones are called
    A) hormone glands.
    B) endocrine glands.
    C) lymph glands.
    D) sex organs.
    11. The spleen is not part of the immune system.
    A) True
    B) False
    12. Your tonsils are masses of lymph tissue.
    A) True
    B) False
    13. Dwarfism is a result of overproduction of the human growth hormone (HGH).
    A) True
    B) False
    14. The adrenal gland produces epinephrine, which stimulates the fight-or-flight response.
    A) True
    B) False
    15. Hormones carry signals for the endocrine system.
    A) True
    B) False
    16. Males only have male hormones and females only have female hormones.
    A) True
    B) False
    17. With hyperthyroidism, thyroid hormone levels are very low.
    A) True
    B) False
    18. The endocrine system works with the nervous system to regulate the body.
    A) True
    B) False
    19. The parathyroid regulates blood-calcium levels.
    A) True
    B) False
    20. Directions: Match each item with the correct statement.
    A. tonsils
    B. antigens
    C. innate immunity
    D. pituitary
    E. gonads
    F. pineal

    • ANSWER:
      3b 4c 5a 6d 7c 8c 9a 10b 11a 12a 13b 14a 15a 16b 17b 18a 19a

  32. QUESTION:
    weight problem with various other symptoms?
    Main problem is weight gain. I am 5’3″ and currently weigh 212 lbs. In the last year I have gained about 30 pounds, I am more active than I was a year ago, eat healthier, have had blood work done (not thyroid), but can not lose weight, if I do lose any it comes back plus more. I nearly never eat fast food, never drink soda, only have alcohol once or twice a week. rarely eat junk food, diet leans more to the vegetarian side, try to eat whole grains over any other type. (white foods are rare) only have one or 2 cups of coffee or tea a day. avoid tap water , (reverse osmosis or spring water only …at least 64 oz a day)
    I am aware that eating fewer than 1000 calories causes body to basically hibernate, but that’s all I care to eat most days.

    other information that may be useful to problem above:
    along with this I have a multitude of other symptoms originally I was told it was inflammatory arthritis I originally was put on steroids for over a year for this, ( but learned to control it with herbs and mostly organic diet for the past 5+ years) but now it seems more like fibromyalgia, which one dr. suggested a few years ago that I may have it but at the time I dismissed this because at the time that was the “go to
    ” diagnosis for doctors around my area. (will not list all the fibro symptoms here because you know what they are and I have them ALL)
    BUT with all the symptoms listed above plus severe muscle cramping(mainly in legs and back) and swelling and severe pain of the feet . (no other cause for the muscle cramps. I stay well hydrated, I take a very potent vitamin. I am not on any medications. )
    Exercise when body allows it includes yoga, walking 1 to 3 miles, dance, and chasing a 2yr old.

    So with all this info…. whats wrong with me?????
    (not a hypochondriac.. I do not want to go on any medication would rather treat with homeopathy, would rather stay out of local doctors’ offices for this because they only want to treat symptoms not find what the cause is.

    please help!!!

    • ANSWER:
      there is no swelling or inflammation with fms–so it doesn’t sound like fms

      have you tried an endocrine doc

      there are more conditioins besides thyroid that can cause weight gain

  33. QUESTION:
    Rapid heart rate, weight loss, blood tests show nothing?!?
    Ok so in January this year I fainted on the London underground (felt sick and faint and weak before I actually fainted). It was extra packed and hot so I didn’t worry too much. But since then, like on the same day, a few hours after it happened, I’ve had a rapid heart rate, as in, it’s faster than usual. Doing more beats per min. And usually every day there will be moments where it speeds up even more to about 110-120 bpm but for no reason! And I feel short of breath/like I can’t get enough air. And occassionally I have palpitations for about 10 seconds.
    In May/June my mum noticed I looked thin, I admit I hadn’t weighed myself for months so dunno if it was sudden or gradual. I normally way 7 1/2 stone, I’m 5ft 2 and have a naturally slim build, like others in my family. So I don’t want any comments saying my “normal” weight was too low. Everyone is different.
    So anyway, weighed myself and I was 7 stone 2! But I hadn’t changed my diet/appetite so it happpened without reason!. Went on holiday in June/July so didn’t have time to focus on it. When I got back I looked thinner and then weighed 6 stone 13!
    Went to GP, they did blood tests for: thyroid function, kidney and liver function, full blood count, ESR, urea and electrolytes and creatinine. They all came back fine, although she said my potassium levels were slightly low but it was nothing to worry about. Also had ECG, all it showed was my heart rate was too fast.
    I have to note down when my pulse speeds up and go back in a few weeks. They might decide to do a 24hr or 7 day ECG. I have been eating a lot more for the past few weeks, haven’t lost any more weight which is good. But it’s really unlike me to lose so much weight and struggle to put it back on.
    It’s as though my metabolism is too fast, but the results were fine and my GP doesn’t yet know what it could be!
    The heart rate is not related to diet, caffeine etc. One thing I noticed is it seems to speed up when I’m anxious/hyper.excited etc. I know it’s a normal response in humans, but the fact it goes so fast, and happens when I get the teeniest little bit happy seems odd. It’s like my body is over-reacting to things. I never used to be like this!
    No I am not on drugs and I don’t drink excessive amounts of alcohol.
    It isn’t any medication I’m on.
    I don’t think it’s stress cos I’ve hardly been stressed this year and I usually get headaches when I’m stressed.
    I tried cutting out caffeine for a while but it had no effect so I know it isn’t that.
    Another thing that has started about a month (maybe a bit longer) ago was that sometimes, say every week-ish, I have a few days where I get a really dry mouth and I feel so awful and drained of energy. I didn’t mention it to my GP, but I will next time I go.
    I drink plenty of water, I’ve actually been drinking more for the past few months cos I knew I probs didn’t get enough and decided to take action lol. So it’s not what I drink. And it’s awful, it’s the sort of dry mouth you get when you’ve had alcohol/you’re hungover!
    It’s happened again the past few days, but yesterday and the day before, I also kept needing to pee. Today, I haven’t had that. But I’ve still got the dry mouth and I feel really drained and awful.
    I keep wondering about diabetes. But the symptoms would be constant, right?
    Although I’m sure I read about a form of it where the symptoms come and go or may not be as obvious and then it develops into “full blown” diabetes. Anyone know anymore/know what I am talking about?
    My nan has type 2, diagnosed a few years ago, most likely because of her weight, age, etc.
    I know with type 1 it can occur on someone who has no family history, but am I right in thinking type 2 usually does have history? So would that mean that my dad has the “gene” from my nan and then passed it onto me?
    Cos I read about MODY (type 2 in young peple) and wondered…

    Sorry for such a long question, but any help would be much appreciated :)
    I just wondered it anyone else has had these issues, if they could give any more advice, and what they think about these diabetes symptoms that seem to come and go.

    • ANSWER:
      ‘anxiety pur and simple.
      stop reading medical stuff

  34. QUESTION:
    Can I sue my doctor for this reason?
    Well my doctor is telling me I am fat and hyperclcemic and that is all. He did not give me a diet and my condition continues to deterate. I will give a documentation
    January 12- I went there the first time and saw the ARNP and they were very conserning for me, then they sent me to get a chest x-ray and many blood tests (insulin level tests, glucose tolerance test, mono, and hepatitus test) blood test done on Jan 13
    January 14- meet the doctor and talked to him about my problems, he had no answer yet, he had blood work from my old doctor but got all the new blood work. Then he diagnosed me with mono ( but I have had 4 mono test and only that one came back positive). So he ordered a ultrasound of my abnominal, and a urinalysis test.
    then on Jan 16- my mom took me to see him and he got all the Jan 12 tests back and said I was fat and hypercicemic and headed to type to diabetes ( I am 14) I told him I have gained weight and ate healthier and less. He then raised his voice at me and said that is not possible. He never did tell me a special diet. Then my mom mentioned a non-cancerous pancreatic tumor and he said I have not seen that in all my 8 years and gave us the bill and left the room.
    Then we called him and told him I was real bad sick, but they told us they could not see us and told us to go the the ER. So we went to the ER and they gave us orders to get a MRI of the head and an EEG and they told us they would be to the doctors in 2 days. So my dad called them 3-4 business days later and they said that they had not got it yet, but my dad called th MRI department and they said it had been given to the doctor. So finally a week and a day after the tests we went there (Feb. 19) So today we went there and we had to ask them 3 times to give us the MRI results which they did. So today we saw the ARNP and she went through my syptoms and told me that they were all becuase of hyperthroidism and was going to give me a prescribtion for it, even though all my blood tests said in a month that my TSH went up by 50 percent she decided the medicine was not necessary even though the blood tests said they were. But my symptons did were way to many to just be a thyroid problem but she said that that was it. I have high blood pressure, high pulse rate, numbness in hands and feet, headaches, vision will go blury only sometime, bad headaches, all joints hurt, my whole body is swollen, fever of 100 50 percent of the time, coughing at night, night sweats,serious fatigue, mood changes, hearing problems, less mental capacity and many other serious syptoms.But she changed her mind and said no thyroid medicine and would not adment me to the hospital. They also told me they did not know the EEG results after over a week.The she gave me some more rotine blood tests, EKG, and a urinalyis test(routine) So now I am in my bed all day long very tired and very ill. I just want this question answered no bogus please. I need to fell better but they will not help me.
    I do live in florida and my parents are in it to and I would get a lawyer, I think I can

    • ANSWER:
      Well I’m only 16 and I don’t think that you can sue you’re doctor sadly but I would suggest trying to talk to someone else about the tumor you mentioned in you question. But I do have a uncle that is a cat scan tech. That lives in Florida if that is were you live and I will ask him if he has ever heard of anything like this before and I will let you know anything if I found out anything.

      P.S. Hope you get much better soon it sound’s like hell what you’re going through. I hope I can get an answer for you

  35. QUESTION:
    Bone Softening 24 Year Old Male?
    I want to discuss a problem relating to my bone health.

    Weak soft low density bone structure, numerous slight bone deformities have formed which can be recognized if looked at closely. 24 years old male, healthy weight. To elaborate, if i press hard enough into my long bones, lets say the tibia i can feel an impression in the bone. My jaw is slightly deformed from the mandible being so weak. My chin is very weak and short. My front Teeth are slightly pushed up from before, my cheekbones are slightly compressed which makes my eyes more rounded. I took adderal (10mg)for a few months, and was drinking caffeinated products, this is when these conditions started. I have been free of those substances for 3-4 months. I look sickly, and not a vibrant 24 year old.

    -I have had metabolic, thyroid, and parathyroid test conducted, which have come back normal. The test scanned for blood calcium levels.

    -i can feel my blood become very acidic at times, from various speculated reasons. For example: when i have a slight adrenaline rush from being startled, instead of my heart rate going up, i feel an acidicness flow thru my blood, along with a feeling of my bones being extracted for minerals, after a long stressful activity i am completely drained and can noticeably feel my bones in a more less dense state, its very dramatic. Also i have what i describe as an adrenal smell coming from my scalp during these instances, and at times accompanied by an “acidic” sweat, comparable to what you may experience if you were to eat spicy food.

    -I have acid reflux constantly, in the morning i have to gag and clear my throat as soon as i become conscious. I can feel my blood becoming acidic again during this time. I sleep with my bed elevated and try to sleep on my back. When awake I need to hawk up mucus periodical, and this brings out alot of anxiety, and tension in certain situations, and exacerbates the bone issue.

    -My testosterone is horrible due to this condition.
    -i have a mostly sedentary lifestyle, but have experimented with more exercise such as long walks , but seems to just put unnecessary stress on my already weak structure.

    - I have experimented profoundly with my diet. I constantly monitor every day what i eat, and constantly try new experiments relating to my diet.
    -Drink Milk constantly 3+ servings a day sometimes more sometime less (drinking vast quantities of milk before this condition always rejuvenated my body and gave me major dexterity, so its not an issue of not being able to digest properly)
    -Have tried every different type of calcium+d supplement and taken them with saturated/mono-saturated/poly-saturated fats. Also tried calcium without vit D

    - I am very keen on being able to notice the slightest change in my bone structure. I have noticed that i cannot crack my bones like i have in the past. Normally i would be able to crack every joint, every few hours. Basically when i do not feel this acidicness in my blood, i can crack my joints.

    I am open for any speculations

    • ANSWER:
      Go to AOL Search – type in – Bone Softening Remedies – a page will pop up with a large number of websites that deal with this issue. Read all the ones you feel pertain to your particular issue & see if there’s something there that could be helpful.

      I realize you cannot help but to be stressed out from all the exhaustive avenues you’ve sought – but – please try to handle your stress in a positive manner.
      Stress can be a killer all by itself.

  36. QUESTION:
    Mitral Valve Prolapse? Can anyone help me with my question?
    Ok long story short had thyroiditis about 2 years ago…recently had my thyroid blood panel checked and all are at normal levels.

    Since I was diagnosis with TMJ years ago I have cut out any and every sweet, soda, fried or salty food in diet. I keep to fruits & veggies and very boil and bland salads and plain boiled chicken (not a very appetizing life but it keeps my thyroid issues as bay. I don’t drink tea, never had coffee in my life, I haven’t seen the inside of a McDonald’s in years and I ask this question because recently I have had heart palpitations come up for me days before my period & during my period.

    I have cold hands and feet and on a occasion since I lost my job these palpitations have come on stronger been looking for a job for 2 years, don’t ask…. when I had the thryoiditis episode I lost close to 25lbs in 2 weeks time and have kept it off (thank the gods) but I keep a very strict tailored diet that doesn’t include snacks AT ALL. Not that I was piglet of an eater before all of this happened to me. I keep a food journal and maybe once in a blue moon I will sneak a half a vegan cupcake or maybe a small cup of unsalted roasted cashews (its the only peanuts I like LOL)

    I just want to know when I do crave a sweet food like a cupcake or candy will I aggravate my symptoms of Mitral Valve Prolapse even worse just by having a small tiny portion of these types of desserts. I have been extremely good about keeping sweets fully away from me (for years now) but I am only human and I just feel like if I have a sliver of a cupcake, I go into tears that I am ruining my heart or something.

    I don’t have health insurance but this doctor at a clinic told me to get an echocardiogram I don’t have hundreds dollars to take a test that may or may not show I have MVP but according to the literature I read online I know I have it.

    Will beta blockers like Metoprolol curb these palpitations like I took before when I was diagnosis with my thyroid issues before (scared of any permanent side effects with this beta blocker not that I had any)?

    Or will I end up taking antianxiety meds of which I refuse from another doctor because these types of meds change your moods and body chemistry (I havea friend on these types of meds lets just say I don’t recognize her as bubbly any more)?

    I want to know will having the occasion sweet food aggravate or exacerbate my MVP symptoms?
    My diet is bland and I just don’t know what else I could take other than maybe a baby aspirin to curb the palpitations before & during my period. I know this question looks insignificant to most of you but I have never had heart palpitation issues in my life in my 30′s (heck in my entire life till these past 2 or 3 years) and I am REALLY afraid that if I don’t get some answers that wishing this problem away isn’t really gonna work. I need to know what I am facing cause the literature I’ve read so far not helping me out any.

    Any help or information is truly appreciated. Thank you so much.

    • ANSWER:
      I have MVP and tricuspid valve prolapse for many years. A doctor heard a heart murmur, which my Mom had too, and then sent me for an EKG but I have had many ultrasounds and find them to be more accurate. I was place on Beta blockers and it lowered ny blood pressure to a dangerous point. A cardiologist too me from 240 Mg’s down to 10 Mg’s. I was given a stress test too. In all these years, I have never been told that I could not eat certain foods except to stay away from caffeine. Stress can certainly make the problem worse and cause the extra heart beats or skipped heart beats. MVP is basically blood leaking back up into the valves and if it is a trace regurgitation, you can live normally. I played sports , even boxed for many years without any meds and I am fine. If you worry about the “what ifs” it will cause anxiety attacks. While we read so much on certain ailments, there are so many factors to keep in mind. Doctors and info on web sites, have a duty to tell you all the affects but if you even see the side affects of an aspirin, it will cause great anxiety. Eat your sweets in moderation, stay off caffeine and try not to worry as you can live very normally for the rest of your life. Exercise will also decrease anxiety. Take a nice walk and try not to concentrate on all of this. You are harming yourself more by obsessing about it. If you are able, ask a doctor to do an ultrasound. I have been living with it for about 30 years and just do whatever I want. The one thing that IS important with MVP is that when you have dental work and/or surgery, you must be on an antibiotic. If you don’t, this can lead to serious problems. That shouls be the most important thing to remember and please try to get your mind off of it. It’s more common than you think and I led a normal life without problems. Good luck to you and hope this helps.
      BTW: You say that you aren’t even sure you have it, as palpitations can be caused by other things. Don’t project illnesses unless you have a basis for it.

  37. QUESTION:
    Are you depressed right now?
    I keep seeing many questions about depression and my fingers are getting tired from answering all of them!

    So, here is a list to help those of you who are feeling depressed.

    I hope this helps! : )

    1) There are different types of depressions. Teens who are depressed usually are because their hormones are unbalanced and that causes emotional and physical changes in the body. When these level out, so do the mood changes.

    2) There are different types of depression. One of the most common is situational–such as a death, divorce, major move, job loss, etc. Situational-type depression usually fades when the situation improves.

    Clinical depression is more serious and requires regular therapy and usually medication if there are mental health issues that involve suicide for example.

    And then there are depressions caused by food, allergies, weather and a host of other things. Eating junk foods, drinking sodas, alcohol and taking street drugs will send some people into a depression very easily. Weather in certain regions can affect you too–SAD (Seasonal Affective Disorder) is caused by lack of sunlight.

    3) An easy way to help yourself is to get sun either by going outside for 10 minutes or more, or by getting a special light box. Taking vitamin D helps a great deal too, for all depressions, since most people are lacking it in their diets. Taking a vitamin D pill with at least 1000 IU’s helps many people regain a better mood. Get exercise everyday–it helps to boost endorphins in your brain–the “feel good” chemical. Eating healthy makes a difference, what you put into your body can have affects besides weight gain, it can change your moods. Sugar is one of the worst offenders, so is caffeine and junk foods.

    4) Supplements that can help are the old standby St. John’s Wart, but an even newer one is Phenocane, once used for painful joints. They found it lifted peoples moods!

    5) Seeking out a counselor for talk therapy does wonders. Studies have proven that “unloading” with a counselor can help get it out of your mind and out in the open. Working on traumas; abuse, abandonment, etc., is essential to move on in life. Learning coping skills is essential, not everyone is taught how to deal with life’s problems. You can find counselors who work on a sliding scale, making it affordable and some churches and health clinics have free or very low cost counselors too. No need to go to a high priced psychiatrist unless you need meds.

    6) Get a physical to make sure you don’t have a physical problem that is causing your depression. Things like diabetes, thyroid imbalances, anemia, all can cause depression symptoms.

    If you are depressed, I hope you have found an answer here that will begin to make you feel much better.
    Blappers, you sound like YOU need some counseling!

    • ANSWER:
      Well I’m certainly not depressed but that was good info for anyone who is! Good for you trying to help people :)

      Katie

  38. QUESTION:
    I run and walk a lot, eating around BMR (sometimes over/under) and still gaining weight?
    I ate more than my basal metabolic rate in calories yesterday but I also exercise: I run 3 miles and then walk 1.5 miles once in the morning and the same thing again at night. Also, I usually do 200-400 various types of crunches (I am doing them right as I break a sweat after every rep of 100) however I only did 100 yesterday.

    I eat healthy, 4-6 small meals a day of the right foods (whole wheat/grains, veggies & fruit, lean white meat, etc.) I take vitamins and fiber supplements daily. I’ve been on a low calorie diet for a while now and eat between 800-1,000 calories a day, depending on how I feel. It’s difficult to make the ideal 1,000 and have always been over or under that. I’m hoping my body isn’t holding onto calories because of this but I have very rarely let myself get hungry or too full. I might have one or two servings of something junky every now and then but it used to be fine when I did. I do have weird digestion, I’m not regular and I’ve always been that way. I know I’m not at my set weight because I see a lot of extra I could lose but just can’t.

    My BMR should be 1,300 and I think I’m pretty active so shouldn’t I be losing weight or at least maintaining my weight? I consumed around 1,700 calories which is extra but I also run/walk a lot.

    I’m 24, 5’4″ and 123 lb, but it has been going up and down. I know weight can do this from water retention and other factors but this has been happening more often than usual. I generally lose .3 of a lb a day but even just having something junky every now and then, especially lately and whether I’m still around my BMR or even under, I gain weight….up to a lb and it stays so could it really be water retention? It’s the same when I lose weight too, it’s always a significant amount and it stays that way unless I eat too much or exercise a lot.

    My mom just went to the doctor for a sluggish thyroid and she is taking iodine supplements. Do you think I might have a bad thyroid? I don’t understand what’s going on.
    I always look at serving sizes and this has never been an issue before. I haven’t really changed anything.

    • ANSWER:

  39. QUESTION:
    i don’t over eat & i work out everyday, what’s wrong with me?
    Hello, my names Ciera, i’m 14 yr old freshman, I have insulin resistance& diabeteas runs in my family. I first came across my condition in 7th grade thats been three years now i’ve been trying to get this under controll now & its just not happening. I’ve went to an endocrinologist (a doctor for the body) and have been scince then. she said eat healthy and exercise everyday for at least an hour a day. But i dont eat a lot at all, i eat about 1000 calories a day i play basketball and have been for 8 years now and i run practice everyday i weight 225 im rock solid besides a little jiggle in the stomache but not much. i take medication for it ( metformin 1000 mlg 2 a day) i weighd 205 in 7th grade and everything ive tryed dosent help or work at all ive tryed every diet in the book and i just keep gaining weight that im not suppose to. ive gotten blood work at least 10 times to see if the probelm was in my blood but the results came out fine & ive gotten my thyroids cheacked too. right now im borderline diabetic if we dont find out the problem now then i could be type1 diabetic by the time im 20m or sooner if any one has any suggestions of what could be wrong with me plz help or any spealcailist that deal with this type of probelm plz gimme the info i want this probelm sovled ive lost faith in my meds and my doctors and my dad who try to help the most plz help.

    • ANSWER:

  40. QUESTION:
    Do I have postpartum hypothyroidism?
    I am 26 years old. I have a two year old and a 4 month old. I have usually been a healthy weight of 135. I’m 5’6 a more large chested. In June of 2006 I weighted 135. Within a few months of getting married I gained 15 lbs. because of working in an office even though I continued to go to the gym. I went to the gym through out my first pregnancy 3-5 times a week. I then gained over 60 lbs. I weighed 215 lbs the day I had my daughter. I exercised and dieted vigorously to get down to 160. Then I got pregnant with my son. I gained 30 more lbs and lost most of it in the hospital. I am not STUCK at 165 lbs. I desperately want to get down to 135 again. I think I may have a thyroid issue. Most days I drink coffee with 2% milk in it for breakfast. I eat lowfat vanilla yogurt with strawberries and granola for lunch. Then I usually eat some type of salad or vegetable for dinner. Sometimes during the day I have a snack of honey nut cheerios with skim milk. I am nursing a 4 month old baby completely. Also, I exercise 30 minutes on the elliptical (heart rate from 145-170) and 20 minutes of weights 3-5 times per week. I feel like I should be losing weight. I am always hungry and fighting the urge to eat. I also add in walks and runs from time to time in the morning. My hair is falling out a lot. I have clogged the shower drain and I have to cut my hair out of the vacuum lately to keep it from breaking. Also, my basal body temperature is low (about 96.8 to 97.2) My periods have always been irregular ranging from 30 to 70 days apart. I tend to be more chilly than hot. Of course I’m always tired, I am eating little food and chasing a toddler and 4 month old around. Could I have postpartum or even just general hypothyroidism?

    • ANSWER:

  41. QUESTION:
    If You Have Time Could You Please Give Advise About “Female Types” of Cancer (Ovarian, Uterine, etc.)?
    I am 20 years old. I have a 5 year old son. I randomly spotted twice the beginning of this year. I’ve never spotted before. I have some lower back/pelvic pain. My fiance’ and I tried to concieve in August – I had a normal period in August. We had 2 negative pregnancy tests. I started bleeding on our anneversary and it came with bad cramps, breast pain and “tissue.” In October I had two periods, which has never happened to me before. Novemeber I had a early period which also came with all day bad cramps. None of this is normal for me and I fear that I am dying. I had a pap smear about a month ago along with a CBC and thyroid level test, which all came back normal. They tested of STDS, too, and I’m all clear. I had these weird looking skin tags though on my vagina in 08′. My urine seems to have quite a bit of protein in it which I am more conerned because I heard that can be a sign of ovarian cancer, or something. Everyday I am lifeless for I know if I do have cancer and I can feel the pain, it’s too late for me, now. I’m sorry everyone, but I am so terrified. I am awaiting my CA 125, but it is taking them over a week to give me my results and yes, I have been calling them. I’m giving up my future, until I know I am okay. My body aches and cramps (legs and feet) everywhere, every day. I know it is cancer, but know one will take me seriously because of my age. Thank you all whom read this and for your advise, really, thank you.

    I drink plenty of water and this has nothing to do with my diet, I know this for a fact.
    Just got my CA 125 Results and they came back NORMAL.

    • ANSWER:
      Why would your doctor even run a CA-125?
      Either you are leaving something out or he or she is just trying to pacify you.
      Body aches are not a sign of cancer.
      If you are giving up on your future please stop trying to get pregnant as those two things do not go well together.
      You are only 20 years old. Women’s bodies and our periods change all the time it is part of life.
      If you had cervical cancer it would have shown up on your pap smear.
      80% of women with uterine cancer are postmenopausal and less than 5% occur in women under 40 years old. Very few of the 46,000 cases diagnosed each year occur at 20 years old. So yes as with most cancers age plays a big factor.
      If you had a CT of the abdomen and pelvis they would know if there is a possibility of cancer.